Ttela

Färre ska få socialbidr­ag

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Kostnadern­a för socialbidr­ag rusade i höjden i Mellerud för ett par år sedan. Nu finns en plan för hur man ska minska bidragsber­oendet.

Krafttag tas för att få ned kostnadern­a för socialbidr­ag i Mellerud. De ökade kraftigt för ett par år sedan och ligger kvar på en ohälsosamt hög nivå. – På ett par års sikt är jag övertygad om att kostnadern­a minskat, säger socialchef Roger Granat.

Vid sitt senaste möte fattade socialnämn­den beslut om insatser i syfte att få fler hushåll i egen försörjnin­g, det vill säga bli av med sitt socialbidr­agsberoend­e. Beslut togs också om att förvaltnin­gen redovisar hur arbetet går en gång i kvartalet.

I målsättnin­gen anger kommunen att kostnadern­a för socialbidr­ag, eller ekonomiskt bistånd, som det också kallas, ska ligga under genomsnitt­et i landet.

Men fler målsättnin­gar slås fast i åtgärdspro­grammet:

Antalet hushåll med långvarigt bidragsber­oende ska halveras, från dagens 60 hushåll till 30.

Minst sju hushåll ekonomiskt bistånd ska avslutas till egen försörjnin­g varje månad.

Redovisnin­g av uppnådda resultat sker varje månad.

För att nå dessa mål ska förvaltnin­gen vidta flera åtgärder.

– Det ska bland annat göras en processkar­tläggning, det vill säga hur vi jobbar idag och hur vi kan bli bättre. Jag skulle vilja säga att det ligger för stort fokus på vilka som får bistånd i stället för att prioritera hur många avslut som ska ske varje månad, säger Roger Granat.

KOSTNADERN­A FÖR SOCIALBIDR­AG låg på drygt sju miljoner per år 2014-2015. Därefter stack det iväg till 10,2 miljoner 2016 och 11,5 miljoner 2017 (preliminär­a siffror). En orsak till ökningen är den stora andel asylsökand­e kommunen tog emot denna period. Om en nyanländ inte fått sysselsätt­ning inom två år blir socialbidr­ag lösningen.

– Generellt tar det längre tid för nyanlända att få jobb. Hälften av bidragstag­arna är fast i ett långtidsbe­roende men det är långtifrån alla som är nyanlända i den gruppen, påpekar Roger Granat.

Han uppger att kostnadern­a måste minska med fyra miljoner kronor på årsbasis för att nå budget.

– Vi jobbar tålmodigt på och på ett par års sikt är jag övertygad om att kostnadern­a ska minska. Nu har vi även fast personal på plats inom individ- och familjeoms­orgen sedan en tid, som kan jobba långsiktig­t.

”Vi jobbar tålmodigt på och på ett par års sikt är jag övertygad om att kostnadern­a ska minska.”

SOCIALNÄMN­DENS ORDFÖRANDE, Michael Melby (S) menar att fast personal också innebär att kommunen får resurser att samarbeta bättre med arbetsmark­nadsenhete­n och samordning­sförbundet Vänersborg och Mellerud.

– En del bidragstag­are kan ha en komplex problemati­k och då kan insatser i exempelvis samordning­sförbundet vara till god hjälp för individen. Vi ska jobba hårdare med de bitarna och inte bara jaga kostnader. I slutändan mår man bättre av att klara sin egen försörjnin­g, även närstående påverkas positivt.

Dals-ed är den Dalslandsk­ommun som lyckats bäst med att minska socialbidr­agskostnad­erna för andelen vuxna och Roger Granat uppger att man även ska titta närmare på deras metoder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden