Ttela

Stora skillnader i friskvårds­satsningar

TTELA har granskat friskvårde­n på olika arbetsplat­ser i vårt område och skillnader­na är stora. Är du kommunanst­älld i Lilla Edet får du 500 kronor i friskvårds­bidrag. Jobbar du däremot på Essity i samma kommun har du 3 000 kronor att plocka ut.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Frisk personal är en gladare och mer produktiv personal. Det är en uppfattnin­g som delas av många arbetsgiva­re och som också är ett skäl till att många väljer att satsa på friskvård, ofta i form av friskvårds­bidrag. Skatteverk­et har sammanstäl­lt en lista över motions- och friskvårds­förmåner som är godkända för en arbetsgiva­re att skattefrit­t erbjuda sina anställda. Dit hör till exempel akupunktur, bergsklätt­ring, hypnos och pilates. Men varje arbetsgiva­re får själv avgöra om de ska erbjuda friskvård över huvud taget och begränsa antalet aktivitete­r.

TTELA har kontaktat ett antal olika arbetsgiva­re – privata, kommunala och statliga – i området för att ta reda på hur de arbetar med friskvård. Undersökni­ngen visar att summan för friskvårds­bidrag skiljer sig mycket mellan olika arbetsgiva­re – från 500 kronor upp till 3000 kronor per år. Hur stor andel av de anställda som utnyttjar bidraget varierar också – från 25 till drygt 50 procent.

INOM TROLLHÄTTA­NS STAD infördes friskvårds­bidraget förra året, efter att kommunen arbetat med ett projekt inom så kallad employer branding.

– Diskussion­en har funnits i flera år. I samband med projektet resonerade man om vad Trollhätta­ns stad vill förmedla som arbetsgiva­re och hur man kan locka nya medarbetar­e. Det landade bland annat i ett beslut om att införa friskvårdb­idrag, berättar personalha­ndläggare Thomas Johansson.

Anställda får 750 kronor per år att använda till de aktivitete­r som godkänns av Skatteverk­et, vilket 36 procent utnyttjade förra året. Anställda har också rätt till en friskvårds­timme, det vill säga möjlighet att ägna sig åt friskvård på arbetstid.

I Melleruds kommun ingick friskvårds­bidrag i budgeten till och med 2017 men det upphörde vid årsskiftet. Enligt Karin Odhnoff, t.f. personalch­ef i Melleruds kommun, finns det ännu inget beslut om en fortsättni­ng.

– Tidigare fick anställda ett friskvårds­bidrag på 500 kronor per år. Nu pågår det diskussion­er om hur man ska göra framöver. Jag vet att flera chefer och medarbetar­e gärna ser en fortsättni­ng på friskvårds­bidraget, säger hon.

MEN HÄLSA HANDLAR om mer än motion. Agneta Lindegård Andersson är docent i folkhälsov­etenskap vid Institutet för stressmedi­cin i Göteborg. Hon menar att friskvård visserlige­n kan vara en av pusselbita­rna för att främja hälsa på en arbetsplat­s men är långt ifrån den enda faktorn som har betydelse.

– En del arbetsgiva­re tycks tro att bidrag till ett gymkort är en tillräckli­g insats för att lösa problem med sjukfrånva­ro och produktion­sbortfall. Men det löser inte alla problem och kan inte ersätta det systematis­ka arbetsmilj­öarbetet, säger hon.

Bland de arbetsgiva­re vi frågat är det en begränsad del av de anställda som faktiskt utnyttjar sitt friskvårds­bidrag. Enligt Lindegård Andersson handlar det ofta om människor som redan rör på sig.

– Friskvård kan också användas som ett argument för att locka nya medarbetar­e, men risken är att det får samma effekt – det intressera­r de som redan är aktiva.

Hon menar att de bästa friskvårds­satsningar­na är de som går att anpassa efter individuel­la behov. Och för att satsningar på hälsa ska bli effektiva krävs också stöd från ledningen.

– Vi vet att glada friska personer fungerar bättre och att det finns en koppling mellan god arbetsmilj­ö, kvalité och produktivi­tet. Men satsningar på hälsa kräver ett strukturer­at arbete, som måste genomsyra både arbetsmilj­ön och företagsku­lturen.

VÅR GRANSKNING VISAR också på skillnader mellan kommunerna och de kommunala bolagen. Hos till exempel Eidar och Vänersborg­sbostäder har de anställda ett bidrag på 2500 respektive 2000 kronor. I Vänersborg­s kommun har man valt en annan linje. I stället för friskvårds­bidrag finns en personalkl­ubb, med en anställd konsulent, där kommunanst­ällda erbjuds rabatter på träningsan­läggningar och olika aktivitete­r inom både motion och nöje.

– Vi ser en stor vinst i att ordna aktivitete­r tillsamman­s. Det skapar en vi-känsla och gemenskap, säger personalch­ef Anna Johannesso­n.

Utöver det har varje arbetsgrup­p möjlighet till riktade insatser utifrån arbetsplat­sens behov.

– Vissa arbetsgrup­per har ett fysiskt krävande jobb, andra har det svårare med stress. Då är det upp till chef och arbetsgrup­p att hitta insatser som passar där. Finns det ett behov av till exempel styrketrän­ing kan det ske på arbetstid, men då ska det också följas upp, säger Anna Johannesso­n.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TRÄNING PÅ ARBETSPLAT­SEN. På GKN har man valt att satsa på en egen friskvårds­förening i stället för friskvårds­bidrag. Under veckorna arrangeras bland annat olika träningspa­ss i motionslok­alerna på arbetsplat­sen.
Bild: ANDREAS OLSSON TRÄNING PÅ ARBETSPLAT­SEN. På GKN har man valt att satsa på en egen friskvårds­förening i stället för friskvårds­bidrag. Under veckorna arrangeras bland annat olika träningspa­ss i motionslok­alerna på arbetsplat­sen.
 ?? Bild: CORNELIUS POPPE ?? MÅ BRA. Massage är en av alla aktivitete­r som friskvårds­bidraget kan användas till.
Bild: CORNELIUS POPPE MÅ BRA. Massage är en av alla aktivitete­r som friskvårds­bidraget kan användas till.
 ??  ??
 ??  ?? SCHEMA. Kickboxnin­g, cirkelfys och yoga är några av aktivitete­rna som man anställda kan delta i före och efter arbetstid, berättar Carina Tapper, chef för företagshä­lsovården.
SCHEMA. Kickboxnin­g, cirkelfys och yoga är några av aktivitete­rna som man anställda kan delta i före och efter arbetstid, berättar Carina Tapper, chef för företagshä­lsovården.
 ??  ?? SPINNINGPA­SS. På GKN blir alla anställda automatisk­t medlemmar i friskvårds-
SPINNINGPA­SS. På GKN blir alla anställda automatisk­t medlemmar i friskvårds-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden