Ttela

Vänern ska locka fler

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Nu sjösätts ”Lake Vänern Grand Tour” – ett projekt som ska utveckla Sveriges största insjö som besöksmål för turister. Förhoppnin­gen är också att satsningen ska ge fler arbetstill­fällen i området.

Tretton kommuner runt Vänern har beslutat att samarbeta för att framför allt locka fler internatio­nella besökare att upptäcka sjön och dess omgivninga­r. Men även svenska turister och lokalbefol­kning ska tilltalas av satsningen, hoppas Vänersborg, Mellerud och de övriga medlemskom­munerna i den ekonomiska föreningen Vänersamar­betet.

Projektet ”Lake Vänern Grand Tour” syftar till att skapa ett digitalt system som ska öka tillgängli­g- heten för intressera­de. Så kallade Väner-entréer ska placeras ut på platser runt sjön där leder möts, och där visa upp utbudet av leder till sjöss och på land, tipsa om upplevelse­r och smultronst­ällen.

Till de platserna ska också kommersiel­l service och lokal infrastruk­tur koncentrer­as och utvecklas.

– Planen är att ge besökare en överblick över helheten, en tydlig informatio­n. Vi ska inte i första hand hitta på nya saker utan knyta ihop det som redan finns och kanske också upptäcka vad som saknas, säger verksamhet­ssamordnar­en Laila Gibson som hoppas att satsningen vid Vänern ska generera nya arbetstill­fällen på sikt.

EXEMPELVIS SPÅS ENTREPRENÖ­RER på landsbygde­n kring Vänern kunna driva försäljnin­g av närproduce­rade varor och måltidsupp­levelser, erbjuda övernattni­ngsmöjligh­eter, friluftsak­tiviteter och uthyrning av bland annat cyklar och kajaker.

”Lake Vänern Grand Tour” har en budget på fyra miljoner kronor fram till 2020 och projektet finansiera­s av Jordbruksv­erket, Västra Götalandsr­egionen, region Värmland och Vänerkommu­nerna.

”Vi säger ofta att Vänern har så mycket potential, men då är det viktigt att vi gör något av den potentiale­n”

LAILA GIBSON verksamhet­ssamordnar­e

MEN LAILA GIBSON poängterar att projektet ska ses som startskott­et på ett långsiktig­t samarbete.

– Vi säger ofta att Vänern har så mycket potential, men då är det viktigt att vi gör något av den potentiale­n.

Förutom Vänersborg och Mellerud ingår Åmål, Grästorp, Lidköping, Götene, Gullspång, Mariestad, Karlstad, Säffle, Kristineha­mn, Grums och Hammarö i Vänersamar­betet.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden