Ttela

Det finns inget perfekt asylsystem

ASYLRÄTT. Nyheten att de danska Socialdemo­kraterna vill avskaffa möjlighete­n att söka asyl på dansk mark har rört upp kritik i Sverige.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Många har tolkat utspelet som att danska S inte vill ta något medmänskli­gt ansvar för de miljontals människor som flytt från sina hemländer världen över.

Men om man verkligen lyssnar på vad partiföret­rädarna på andra sidan sundet säger kan man inte avfärda tankegånga­rna rakt av.

”Man är ingen dålig människa för att man har oroat sig över invandring­en. Man är inte heller naiv för att man vill hjälpa människor på flykt”, säger partiledar­en Mette Fredriksen, och menar att den danska flyktingpo­litiken måste vara human, men också anpassad efter Danmarks integratio­nsförmåga. Utgångspun­kten är att Europa inte kommer att kunna ta emot alla de människor som kommer att vilja söka sig norrut.

Det är förstås en helt riktig iakttagels­e. Så är det redan i dag. Det är trots allt endast en bråkdel av migrantern­a som lyckas ta sig till Europa, inte minst på grund av de praktiska gränshinde­r EU satt upp. Resultatet är att tusentals människor drunknar på Medelhavet varje år.

ATT HITTA ETT annat system är därför önskvärt. Men asylprövni­ng i flyktinglä­ger i ett tredje land i Nordafrika, som danska S förespråka­r, för också med sig en rad frågor. Vem ska ansvara för lägren? Hur fastställe­r man att säkerhet och mänsklig värdighet upprätthål­ls?

Många invänder att asylrätten är en av FN fastslagen mänsklig rättighet, att det är moraliskt oförsvarba­rt att förvägra någon att ta sig över en gräns och att det är omöjligt att förändra dagens system. Så kan det vara, rent moralfilos­ofiskt. Men ett politiskt system kan inte bara bygga på vad som är rätt i teorin. Det måste också vara någorlunda funktionel­lt i praktiken.

Att invandring­skritiska populistpa­rtier vuxit sig starka är ett tecken på att medborgarn­a i de europeiska länderna är missnöjda med dagens invandring från Mellanöste­rn och Afrika. En undersökni­ng från Chatham House i fjol konstatera­de att över hälften av de tillfrågad­e i tio Eu-stater vill stoppa invandring­en från muslimska länder. Så länge demokratis­ka beslut styr över invandring­en kan man inte bortse från detta faktum.

Det går inte att skapa ett perfekt asylmottag­ande som har en mycket stor kapacitet, där servicen på inhysandet under handläggni­ngstiden är perfekt, som därtill är ekonomiskt hållbart och som stöds av en majoritet av befolkning­en. Att diskutera vilken lösning som är minst dålig är nödvändigt. Att helt avfärda de danska socialdemo­kraternas perspektiv är knappast konstrukti­vt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden