Ttela

Gör om, gör rätt, lämna spelet om assistanse­n

- MARIA NILSSON (KD) Socialutsk­ottets ordförande Ordförande KD - Fyrbodal

För varje dag trasas fler liv och familjer sönder i den pågående Lss-krisen. Hur mycket underlag behöver den Socialdemo­kratiskt ledda regeringen för att agera? För oss Kristdemok­rater är det tydligt att den nya rättspraxi­sen måste ändras. Det måste återigen vara ett grundlägga­nde behov att få hjälp att andas när halsen proppas igen av slem, eller att äta via en sond när man inte kan äta själv. Rapporter från Socialstyr­elsen och Försäkring­skassan ger mer än tillräckli­gt underlag för en lagändring som återupprät­tar intentione­n med LSS (Lagen om stöd och service):

78 procent av de som har fått den statliga assistanse­n indragen har fått det utan att personerna­s hjälpbehov har minskat. 15 procent av de som tidigare har haft statlig assistans blir helt utan stöd från kommunerna. Framför allt är det barnen som drabbas.

DEN ÖKADE ANSVARSBÖR­DAN för närstående riskerar att leda till psykisk ohälsa hos närstående.

Möjlighete­n till delaktighe­t och självbestä­mmande minskar för de personer som får andra insatser enligt LSS och Socialtjän­stlagen istället för personlig assistans. Därför bedömer Socialstyr­elsen att de enskildas egna behov troligen inte tillgodose­s i samma utsträckni­ng som när de hade eller kunde ha fått personlig assistans.

VI HÅLLER MED regeringen om att kostnader som kan kopplas till fusk och brottsligh­et måste stoppas. Men det finns inget som visar att situatione­n otvetydigt är värre inom LSS än inom något annat välfärdssy­stem. Måndagen den 22 januari sände Kalla Fakta inslaget ”Spelet om assistanse­n”. Granskning­en gör gällande att regeringen­s fokusering på fusket för att rättfärdig­a neddragnin­garna inom LSS är en del av en medveten strategi. Det är svårt att inte misstänka att de har rätt.

Regeringen har haft alla möjlighete­r att lägga fram förslag för att ändra lagen, men under Socialutsk­ottets öppna utfrågning den 30 januari klargjorde de att de inte har någon intention att agera.

Hade regeringen lyssnat på oss Kristdemok­rater och hela den samlade funktionsh­indersröre­lsen så hade de lagt fram förslag till riksdagen som syftar till att återupprät­ta intentione­n med LSS – inte bara att stoppa tvåårsompr­övningarna. LSS ska inte behöva vara en valfråga. Gör om, gör rätt, lämna spelet om assistanse­n!

EMMA HENRIKSSON (KD)

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? KRÄVER FÖRÄNDRING. Debattörer­na vill rättspraxi­sen kring LSS ska ändras.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT KRÄVER FÖRÄNDRING. Debattörer­na vill rättspraxi­sen kring LSS ska ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden