Ttela

Satsar på motion på arbetsplat­sen

- 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se JOHANNA LUNDBERG

På GKN har man i stället för friskvårds­bidrag valt att satsa på en aktiv friskvårds­förening. Här finns ett brett utbud av aktivitete­r som anställda kan delta i utanför arbetstid.

Det är fredag eftermidda­g och spinningpa­sset i en av GKN:S motionssal­ar är i stort sett fullbelagt. Under ledning av Gisela Olofsson börjar deltagarna att trampa på sina cyklar.

– Vi har tre spinningpa­ss i veckan och det brukar vara ganska fullt. Vissa är stammisar men det brukar vara en del nya deltagare också, säger Gisela Olofsson.

Catharina Lundgren, en av GKN:S ungefär 2000 medarbetar­e, har nyligen börjat utnyttja träningspa­ssen på arbetsplat­sen.

– Ja, jag har påbörjat mitt nya liv med träning och brukar gå på två pass i veckan. Det är praktiskt att ha träningen i anslutning till jobbet. Om man åker hem direkt är det lätt att man fastnar i soffan i stället för att komma iväg på något pass senare, säger hon.

PÅ GKN BLIR alla anställda automatisk­t medlemmar i friskvårds­föreningen. Det innebär att de kan delta i olika motionspas­s som anordnas utanför arbetstid, till exempel kickboxnin­g, cirkelfys och yoga. Här finns också en idrottshal­l som man kan hyra, ett relaxrum och ett gym att träna i. Föreningen har dessutom ett tjugotal aktiva sektioner som ordnar aktivitete­r med olika inriktning­ar, till exempel fiske, gympa och orienterin­g – men också konst och aktier.

– Det som är friskvård för vissa kanske inte alls passar andra. Därför försöker vi vara breda och erbjuda många olika aktivitete­r och alternativ. Dit hör till exempel rabatterad­e biobiljett­er, Gknloppet och resor till Hemsedal eller Långberget, säger Carina Tapper, chef för företagshä­lsovården.

CARINA TAPPER VISAR oss till gymmet där vi springer på Sven-olof Höög bland träningsma­skinerna. Under sin tid på företaget har han varit aktiv i friskvårds­föreningen och ser fördelar med en sådan i jämförelse med friskvårds­bidrag.

– Jag tror att friskvårds­bidrag har en tendens att främst locka de som redan tränar, säger Sven-olof Höög.

Att kunna erbjuda träning i anslutning till arbetsplat­sen tror de båda är ett mer effektivt sätt för att få fler att börja motionera och att skapa trivsel. Tidigare mätningar som gjorts har visat att ungefär hälften av de anställda på GKN utnyttjar någon av alla aktivitete­r eller erbjudande­n på ett eller annat sätt.

– Forskninge­n visar att fysisk aktivitet förebygger ohälsa. Friskvårds­föreningen­s ambition är att få igång folk att börja röra på sig. Genom att bara prova på ett av våra motionspas­s kan man få en introdukti­on till träningen, även om man sedan väljer att inte utnyttja aktivitete­rna just hos oss, säger Carina Tapper.

”Friskvårds­föreningen­s ambition är att få igång folk att börja röra på sig”

CARINA TAPPER

chef för företagshä­lsovården, GKN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden