Ttela

L gläds åt inhyrda vakter

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

– Det glädjer mig att majoritete­n anlitat ordningsva­kter för att skapa lugn och ro i Trollhätta­n. I mars får vi höra om och hur det ska fortsätta, sa Rita Paulsson Svensson (L).

I april lämnade Liberalern­a in en motion om att kommunen ska anlita ordningsva­kter, utifrån den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen där en fjärdedel av de Trollhätte­bor som deltog svarade att deras livskvalit­et påverkas av känslan av otrygghet – en ökning med tio procentenh­eter jämfört med året innan.

DÄREFTER DRABBADES FRAMFÖR allt de södra stadsdelar­na av anlagda bränder, skadegörel­se och hotfulla ungdomsgän­g.

I november hyrde kommunen och Eidar in ordningsva­kter som patrullera­de i delar av Kronogårde­n och Lextorp, och någon månad senare utökades tillstånde­t till patrulleri­ng kring Drottningt­orget, på Sylte och fler delar av Lextorp och Kronogårde­n.

FÖRSÖKET PÅGÅR TILL och med mars; efter utvärderin­g ska kommunstyr­elsen fatta beslut om eventuell fortsättni­ng.

– Vi backar upp polisen tills fler poliser finns på plats. I dag är det mer oroligt i Trollhätta­n och på andra platser – mer knark och brottsligh­et, sa Rita Paulsson Svensson.

Som ledamot för SD och senare sig själv motionerad­e Thomas Valeklint vid fyra tillfällen om kommunala vakter på torget, något Dan Möllengård (-) påminde om.

– Då mötte han hårt motstånd, med motivering­en att det är polisens uppgift. Samma argument brukar användas för sök med narkotikah­undar på skolor, så därför undrar jag om Monica Hansons inställnin­g luckrats upp. Ni säger ju att knark är ett problem.

Kommunalrå­det Monica Hanson (S) har inte ändrat inställnin­g.

– Ansvaret för lag och ordning är självklart polisens – det tyckte jag då och det tycker jag nu. Det har uppkommit en situation där vi är överens med polisen om ett försök, men över tid är det här kostnader som staten ska stå för, sa hon.

– Då är det väl rimligt att vi skickar fakturan till polisen, menade Lasse Henriksen.

Han fick inte igenom tilläggsyr­kandet. Fullmäktig­e klubbade motionen som behandlad.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TRYGGHETSS­KAPARE. Sedan november går inhyrda ordningsva­kter ronder i de södra stadsdelar­na och på torget, något som uppskattas av många invånare.
Bild: ANDREAS OLSSON TRYGGHETSS­KAPARE. Sedan november går inhyrda ordningsva­kter ronder i de södra stadsdelar­na och på torget, något som uppskattas av många invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden