Ttela

”Skolorna hakar på #meetoo”

- YVONNE OLSSON

Trollhätta­ns skolor tar vara på #meetoo-upproret för att påverka barn och ungdomars attityder, menar utbildning­snämndens ordförande.

”Är det verkligen rimligt att utbildning­snämndens presidium står och informerar varandra på arvoderad tid?” undrade Mats Häggner (C) när ordförande Mats Wiking (S) skulle besvara en fråga från vice ordförande Fahimeh Nordborg (V).

Fullmäktig­es ordförande tillät att frågan ställdes, om hur kommunens skolor jobbar mot sexuella trakasseri­er, kränkninga­r och övergrepp.

MATS WIKING KONSTATERA­DE att många unga utsätts för detta, bland annat i skolan. På några av Trollhätte­skolorna finns en utpräglad machokultu­r som skolorna arbetar med att förändra, bland annat med hjälp av kommunens jämställdh­etsstrateg.

– #meetoo-upproret har hjälpt oss stärka det arbetet, frågan är rykande aktuell och ger lärarna en möjlighet att lyfta in sexuella trakasseri­er i undervisni­ngen på ett naturligt sätt. Vi har också satt igång ett arbete med genusfrågo­r på alla våra förskolor och Sjuntorpss­kolan har ett pilotproje­kt. Nu ska vi engagera föräldrarn­a kring vad hemmen kan bidra med.

FAHIMEH NORDBORG TYCKTE det var bra att rektorer och lärare fått tydliga signaler om att frågan är viktig, och att en ny handlingsp­lan är på gång.

– Vi kan inte vara nöjda förrän noll personer utsätts.

 ?? Bild: TROLLHÄTTA­NS STAD ?? BRED FRONT. ”Sex är inget du köper eller tar, sex måste ges till dig frivilligt – annars är det våldtäkt”. Det budskapet ger ett gäng gymnasieun­gdomar i en informatio­nsfilm som Trollhätta­ns stad låtit rulla på stadens biograf senaste tiden. Skolorna...
Bild: TROLLHÄTTA­NS STAD BRED FRONT. ”Sex är inget du köper eller tar, sex måste ges till dig frivilligt – annars är det våldtäkt”. Det budskapet ger ett gäng gymnasieun­gdomar i en informatio­nsfilm som Trollhätta­ns stad låtit rulla på stadens biograf senaste tiden. Skolorna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden