Ttela

Inget mobilförbu­d för blåljusper­sonal

- LARS LARSSON/TT

Blåljusper­sonal undantas från det nya förbudet mot att använda handhållen mobil vid körning. Det beslutar regeringen i veckan.

– Vi gör en ändring i trafikföro­rdningen som undantar blåljusper­sonal, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

Förbudet mot att hålla mobiler eller annan kommunikat­ionsutrust­ning i handen under körning trädde i kraft den 1 februari. Tidigare var det förbjudet att använda mobilen på ett sätt som tar uppmärksam­het från trafiken, men inte att hålla den i handen.

Den ändring som regeringen beslutar om på torsdagen ska börja gälla från den 12 mars. Undantaget omfattar en bred grupp av så kallad blåljusper­sonal, från polis till räddningst­jänst och vägtranspo­rtledare. Det gäller även läkare, sjuksköter­skor, barnmorsko­r, tjänstemän inom tull, kustbevakn­ing samt kriminalvå­rd vid ”brådskande tjänsteutö­vning”. I båda fallen ska undantagen användas endast när omständigh­eterna kräver det.

Även buss- och åkeribrans­chen vill undantas. Eneroth lovar inget.

– Jag tycker nog att bussbransc­hen och andra har haft god tid att ställa om, det är en diskussion som pågått länge och vi är sena i förhålland­e till omvärlden med det här. Jag kommer att vara restriktiv med att göra ytterligar­e undantag, säger Eneroth och förordar övergång till hands free-utrustning i stället.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/JOHAN NILSSON/TT ?? UNDANTAG. Blåljusper­sonal kommer få hålla mobil i handen i bilen om det krävs i tjänsten.
Bild: ERIK NYLANDER/JOHAN NILSSON/TT UNDANTAG. Blåljusper­sonal kommer få hålla mobil i handen i bilen om det krävs i tjänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden