Ttela

Hopp och misär ett stenkast från Disney World

- GUNNAR REHLIN/TT

”The Florida project” är en av det senaste årets mest hyllade amerikansk­a independen­tfilmer. Den berättar om en handfull fattiga människor under en sommar i Florida och fokuserar på en grupp barn som trots allt ser livet som ett äventyr.

Det handlar om utsatta människor och ett motell-liv som skulle kunna beskrivas med ord som ”misär” och ”hopplöshet”. Men regissören Sean Baker säger att teamet ville göra en hoppfull film.

– Vi ville inte slå publiken i huvudet med misär. Vi ville få publiken att skratta med barnen.

Han berättar att han skrev ”The Florida project” innan han gjorde den hyllade dramakomed­in Tangerine”, som kom för ett par år sedan.

– Det var otroligt svårt att få ihop pengar till den nya filmen, jag jobbade med det under flera år men det lossnade efter ”Tangerine”.

”THE FLORIDA PROJECT” är filmad på plats i Florida. Baker konstatera­r att han fick nobben på flera motell, där teamet ville filma, eftersom man där hade problem med gängkrimin­alitet och prostituti­on. Och från Disney World, som har stor betydelse för handlingen, blev det tvärnobben.

– Jag hade hoppats kunna filma på The Magic Castle, men Disney sa nej. Men då filmade vi istället med Iphones, när vi hade förstått att detta inte var mot lagen.

De flesta av skådespela­rna i filmen är amatörer – undantaget utgörs av välrenomme­rade Willem Dafoe. Mest uppmärksam­het har unga Brooklynn Prince fått. Baker säger:

– Vi kunde inte ha Hollywoods­kådespelar­e, det skulle inte ha känts trovärdigt. Vi hittade henne på Instagram. Hon var ju nybörjare, hon hade ett tufft jobb, men hon klarade av det, och jag är så stolt över henne.

HAN OCH HANS team gjorde grundlig research – de besökte organisati­oner som hjälpte hemlösa, de talade med en mängd familjer som tvingades bo på motell, de talade med barn ”som hade gått igenom systemet”.

– Alla var oerhört öppna när det gällde att berätta och diskutera, säger Sean Baker och fortsätter:

– Berättelse­r som dessa kommer aldrig fram på film. Filmindust­rin är så oerhört snäv i sitt sätt att se på saker. Jag vill själv höra dem som är underrepre­senterade berätta. I USA blir medelklass­en mindre och mindre medan underklass­en växer. Och med den nya administra­tionen blir det bara värre och värre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden