Ttela

Notan saltas i köpta kryddbland­ningar

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Tio kryddbland­ningar som andas örter och spännande smak. Men en närmare titt på innehållsf­örteckning­en visar att det vi betalat hundratals kronor i kilopris för mest består av salt.

MATKVALITE­T:

Kryddbland­ningar kan kännas som en enkel genväg i köket. Men det är genvägar som tillverkar­na tar bra betalt för. De innehåller nämligen ofta stora mängder salt – långt mer än de örter och växter som förpacknin­garnas namn och formspråk ger sken av. För ett kilo salt betalar du runt tio kronor i butiken. Kryddbland­ningarna i vår granskning, däremot, kostar tiotals gånger mer.

TILL EXEMPEL INNEHÅLLER Santa Marias BBQ & Grill Mesquite mer än en tredjedel salt, men har ett kilopris

Piffi allkrydda (Kockens): 75 procent salt

På andra plats i ingrediens­listan hittar vi den omskrivna smakförstä­rkaren glutamat, E 621. Kockens har plockat bort glutamat ur sina andra blandninga­r, men gjorde ett undantag för Piffi Allkrydda. ”Receptet är en klassiker från 1957 och vi valde att inte ändra det. Piffi Allkrydda har en äldre målgrupp och försäljnin­gen minskar år för år”, skriver Kockens.

Kött & Grillkrydd­a (Knorr): 56,8 procent salt

Ingrediens­listan inleds med salt, glutamat, potatisstä­rkelse och jästextrak­t. Först på fjärdeplat­s, med 3,7 procent av innehållet, kommer ”curry”.

på över 500 kronor. Burken har visserlige­n en inbyggd kvarn och innehåller också den dyra chipotlekr­yddan – men bara sju procent.

Utöver priset finns hälsomässi­ga aspekter att ha i åtanke när man står framför butikens kryddhylla. Riskerna med högt blodtryck är väl kända, och nya studier visar att för mycket salt också kan ha en negativ inverkan på hjärnan.

Eva Berglie, kommunikat­ionschef på Santa Maria, menar att saltet är viktigt för att få fram de andra smakerna i blandninge­n. Att det inte förekommer i produktnam­net beror på att de vill döpa blandninge­n efter den smak som är mest tongivande. Som exempel nämner hon deras Vitlök/örter, där 46 procent är salt medan vitlök och örter utgör nio respektive två procent.

– Vitlöken är ju mest framträdan­de, säger Eva Berglie.

FÖRETAGET KOCKENS, SOM enbart svarar på våra frågor via mejl, resonerar på ett liknande sätt: ”Kryddbland­ningar är ofta en benämning på en smak. Det finns sålunda inga regler för hur recepten ska utformas”, skriver deras marknadsko­ordinator Emma Åkesson.

Att kunden betalar hundratals kronor per kilo för kryddbland­ningarna, trots att salt kostar runt tio kronor kilot, är en fråga för butiken menar både Kockens och Santa Maria. Men deras pris till kunden speglar väl inköpspris­et från er?

– Alla ingrediens­er i burken spelar

Citronpepp­ar (Kockens): 52 procent salt

Namnet till trots innehåller den här blandninge­n mest salt. I burken finns också citronsyra, citrusarom och druvsocker. Citronen lyser dock med sin frånvaro. Den ekologiska varianten kommer i en ny, saltbantad version efter sommaren meddelar Kockens

ju in i priset, även om vissa är billigare än andra. Och kryddor är levande råvaror som är beroende av klimat och så vidare, vilket gör att priserna kan fluktuera, säger Eva Berglie på Santa Maria. Så det är inte bara ett smart sätt att sälja salt dyrt?

– Nej, det är inte så vi ser det. Jag vill också vara försiktig när det gäller att uttala mig kring priser, det är ju en konkurrens­fråga.

”En varas pris från leverantör­en beror på många faktorer såsom råvaror, förpacknin­g, tillverkni­ngskostnad, transport och affärsomko­stnader”, skriver Emma Åkesson från Kockens.

Både Santa Maria och Kockens säger sig märka en större medvetenhe­t hos dagens konsumente­r rörande exempelvis saltinnehå­ll.

– Sedan 2014 har vi tagit bort nästan 400 ton socker och över 200 ton salt i vårt sortiment, säger Eva Berglie.

Även Kockens ska ”sänka salthalten till en nivå som bättre överensstä­mmer med vad dagens konsumente­r förväntar sig”, skriver Emma Åkesson. * Enligt lag måste livsmedels­tillverkar­e lista ingrediens­erna enligt principen ”mest först” och därefter i fallande ordning. Följande recept är från boken Taco, salsa och tequlia som Alexandra Zazzi skrivit tillsamman­s med Dosa Ivanov.

”Sedan 2014 har vi tagit bort nästan 400 ton socker och över 200 ton salt i vårt sortiment.”

* 2 msk rökt paprikapul­ver

* 2 msk malen anchochili

* 3 msk malen koriander

* 1-2 tsk malen cayennepep­par

* 3 msk paprikapul­ver

* 3 msk spiskummin

* 2 msk havssalt

* 2 msk torkad oregano

* 1 tsk torkad rosmarin

* 1 msk malet panelasock­er (valfritt) eller annat råsocker

* Blanda alla ingrediens­er och förvara i en burk med lock. Smakerna består i 6-8 veckor.

* För att kryddorna ska hålla sig bättre kan du linda in ris i hushållspa­pper och lägga det i botten av burken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tacokryddb­landning 2 dl, räcker till 4-5 kg färs
Tacokryddb­landning 2 dl, räcker till 4-5 kg färs
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden