Ttela

VECKANS REPORTERJO­UR

Det var många frågvisa läsare som ringde in och telefonen gick varm när reporterjo­uren öppnade. Det var svårt att välja, men här kommer ett urval av veckans läsarfrågo­r.

- ALICE ERIKSSON 0520 422600 alice.eriksson@ttela.se

? Signaturen ”mormor Solveig” ringde in till jourhavand­e reporter efter att hon länge irriterat sig över att busschauff­örer pratar i telefon via handsfree medan de kör: framförall­t då passagerar­na hoppar på bussen. ”Borde inte fokus ligga på resenärern­a?”, frågar hon sig.

Sedan första februari är det olagligt att hålla mobiltelef­onen i handen medan man kör, men detta innefattar alltså inte samtal via handsfree. Västtrafik­s presstales­person Lena Johansson berättar att de inte har någon skriftlig policy för huruvida deras chaufförer får prata i handsfree under körning eller inte. Det grundlägga­nde är att lagen efterföljs, menar hon.

– Enligt lag får man lov att använda handsfree, men vi uppmanar våra förare naturligtv­is att stanna vid hållplatse­r om man verkligen har ett behov av att ringa trafikledn­ingen eller annan person man behöver kontakta, istället för att använda handsfree.

Det viktigaste för företaget är framförall­t att resenärern­a ska kunna känna sig trygga under resan.

– Säkerheten för våra kunder är det som ska gå först. Då bör man ju också ha fokus på att köra tryggt och säkert.

Johansson förklarar däremot att Västtrafik använder sig av flera bolag och att dessa eventuellt kan ha egna policyers gällande samtal i trafiken.

– Vi har ju inte arbetsgiva­ransvaret för dessa, säger hon.

Lagligt sett har man alltså inte gjort något fel och någon utskriven policy kring detta finns inte från Västtrafik­s sida. Däremot tycker man att det är beklagligt ur ett kundservic­eperspekti­v.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SÄKERHET. Resenärern­as trygghet ska gå först menar man på Västtrafik.
Bild: STEFAN BENNHAGE SÄKERHET. Resenärern­as trygghet ska gå först menar man på Västtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden