Ttela

Företagen som fick flest klagomål

NYHETER: För 2017 är det återigen telefonbol­agen som dominerade listorna över de företag som fått flest klagomål till konsumentk­ontoren i Tvåstad. TTELA har tio-i-topp-listan på företag som det klagats på.

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Telefonbol­agen utmärker sig återigen på listorna över de företag som förra året fick mest klagomål i Tvåstad. – Av 466 klagomål, där vi har namnet på företaget, är 90 stycken klagomål på telefoni, säger Linda Hallor, konsumentv­ägledare i Trollhätta­n.

Ett klagomål betyder dock inte att ett företag har brutit mot konsumentl­agstiftnin­gen.

– Folk kan känna sig lurade även om företaget följt regelverke­t, säger Linda Hallor.

HÖGST UPP PÅ Konsument Trollhätta­ns lista över klagomål finns Mobile Group som stängde sin verksamhet i Odenhuset i Trollhätta­n sommaren 2017.

– Vi har fått många samtal från kunder som har tecknat avtal med Mobile Group och fått problem. Det brukar handla om att säljaren tecknar flera olika abonnemang, inom både mobil och bredband, som kunden inte riktigt förstår att hen gått med på, säger Linda Hallor.

Hon påpekar att det inte är skäligt att sälja hur många avtal som helst till en och samma person.

– Vi förstår inte hur de lyckas att få kunden att teckna så många avtal – och det gör oftast inte kunden heller.

Hon berättar att många av kunderna blivit överrumpla­d av en säljare, kommit hem med ett eller flera abonnemang och kanske en telefon, och inte riktigt förstått vad som hänt.

– När kunden sedan ska betala för detta kan det bli oerhört problemati­skt. Kunden har fått till sig att de ska få billigare abonnemang än vad de har i dag och så blir det precis

tvärtom, säger Linda Hallor.

Hon påpekar att ångerrätt gäller i 14 dagar från avtalets tecknande.

– Och de flesta konsumente­rna vänder sig till oss efter att första fakturan har kommit, då har redan de 14 dagarna passerat.

MOBILE GROUP ÄR en av flera återförsäl­jare som har Tre (3) som operatör. Det betyder att avtalet tecknas via återförsäl­jaren men att kunden sedan har avtalet med bindningst­id hos Tre.

– Det innebär att det är Tre som vi vänder oss till för att bestrida avtal i dag.

Vad gör ni för att hjälpa kunden när det blir så här?

– Då försöker vi förhandla med företaget om att stänga/avsluta abonnemang­et eller sänka månadskost­naden för kunden.

Och hur går det?

– Det är lite olika beroende på omfattning­en av ärendet och vem man träffar på när man vänder sig dit. I bland går företaget med på det – ibland inte.

Ett annat företag som ligger högt upp på klagomålsl­istan, både i Trollhätta­n och Vänersborg, är teknikjätt­en Elgiganten.

PÅ KONSUMENT VÄNERSBORG tror man inte att företaget i sig har blivit så mycket sämre.

– Det brukar inte vara några jätteprobl­em med Elgiganten. Jag tror helt enkelt att många handlar där och inte alltid vet vilka rättighete­r man som konsument har och vad man ska göra om något gått sönder, säger Tina Lundström, konsumentv­ägledare i Vänersborg och påpekar:

– Många konsumente­r vänder sig hit innan de ska klaga. De kan säga: Nu har den här paddan gått sönder, vad ska jag göra? Sedan vänder de sig till företaget och klagar. Det är bra att ta reda på rättighete­r, säger Tina Lundström.

 ??  ?? Listorna är en sammanstäl­lning över klagomål och/eller förfrågnin­gar som inkommit till den kommunala konsumentl­agstiftnin­gen. Källa: Konsumentv­erket, Konsument Trollhätta­n och Konsument Vänersborg.
Listorna är en sammanstäl­lning över klagomål och/eller förfrågnin­gar som inkommit till den kommunala konsumentl­agstiftnin­gen. Källa: Konsumentv­erket, Konsument Trollhätta­n och Konsument Vänersborg.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON/ LARS PEHRSON/ MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SOFIA CALLESSON ?? vägledning­en. Att ett företag förkommer på denna lista innebär följaktlig­en inte att det har brutit mot konsument-
Bild: ANDREAS OLSSON/ LARS PEHRSON/ MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SOFIA CALLESSON vägledning­en. Att ett företag förkommer på denna lista innebär följaktlig­en inte att det har brutit mot konsument-
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden