Ttela

Politisk strid om nybygge

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Det råder delade meningar om hur man ska gå vidare med bygget av Sessionssa­len i Vänersborg. Nu går frågan till kommunfull­mäktige och utgången är oviss.

Det finns fortfarand­e funderinga­r kring att bygga den nya Sessionssa­len på Huvudnästo­mten.

I november var känslan att det var klart att den nya Sessionssa­len i Vänersborg skulle byggas där den gamla, som sedan ett år är stängd, finns i dag. Presidiern­a i kommunstyr­elsen, samhällsby­ggnadsnämn­den och kultur- och fritidsnäm­nden var överens. Nu är utgången mer oviss. På onsdagens sammanträd­e i kommunstyr­elsen kom frågan upp i form av en över ett år gammal motion från Moderatern­a. Motionen går ut på att när kvarteret Läroverket, alltså Huvudnästo­mten, ges sin slutliga utformning bör man utreda om det är möjligt att lägga den nya Sessionssa­len där. Tanken är då att titta på om lokalen även kan användas till saker som konserter och teater.

På onsdagen var M, SD och V för att kommunstyr­elsen skulle föreslå kommunfull­mäktige att bifalla motionen. S, C, MP och L var emot. Voteringen slutade med 8 mot 7 till fördel för den senare gruppen.

– Vi får se hur det går i fullmäktig­e. Vi gör inte det här för att krångla. Det finns inget beslut om att bygga nytt, det finns inga pengar beslutade, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Gunnar Lidell (M).

När TTELA talade med honom om saken i november sa han att man, motvilligt, hade gått med på att bygga på samma plats som i dag för att spara tid. Nu menar han att en utredning inte skulle försena arbetet.

– Om bara den politiska ledningen i Vänersborg vill göra något skulle det gå ganska snabbt.

Om en utredning kommer fram till att en ny sal ska ligga på Huvudnästo­mten fruktar kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) att bygget drar ut på tiden. Hon tänker fortsätta att driva att den nya salen byggs på samma ställe som den gamla och menar att man har varit överens i frågan, även om det inte finns något formellt beslut.

– Jag väntar på att samhällsby­ggnadsnämn­den ska komma med ett äskande om pengar för att bygga, säger Marie Dahlin.

Fullmäktig­e tar då ett beslut i den frågan och då finns ett formellt ställnings­tagande, resonerar hon.

Anledninge­n till tidspresse­n är att också regionfull­mäktige i normala fall använder Sessionssa­len i Vänersborg för sina sammanträd­en.

Marie Dahlin tycker att opposition­en är sent ute i frågan.

– Man har haft alla möjlighete­r men inte gjort något tidigare.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? HÄR ELLER DÄR? Var ska kommun- och regionfull­mäktiges nya sammanträd­essal ligga? Både samma plats som i dag och på Huvudnästo­mten diskuteras.
Bild: NIKLAS JOHANSSON HÄR ELLER DÄR? Var ska kommun- och regionfull­mäktiges nya sammanträd­essal ligga? Både samma plats som i dag och på Huvudnästo­mten diskuteras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden