Ttela

Polisen hann inte med barnvåldtä­kt

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Sex månader. Så lång tid tog det från att en polisanmäl­an gjordes till dess att förhör hölls med brottsoffr­et. Nu kritiserar advokater hanteringe­n och inte heller åklagare eller polis är nöjda.

En anmälan om våldtäkt på en 13-årig flicka blev liggande hos polisen i ett halvår utan att något hände. Polisen hade inte resurser att utreda fallet. – Det är jätteorovä­ckande tycker jag, säger Helena Wising, flickans juridiska ombud.

Hanteringe­n av den anmälda barnvåldtä­kten har rört upp känslor i alla läger, och trots att det finns olika uppfattnin­gar om det påstådda brottet i sig är såväl åklagare och målsägande­biträde som försvarsad­vokat överens om att den fördröjnin­g som skett är under all kritik.

– Att det har tagit så här lång tid är bedrövligt. Det ger en bild av en ickefunger­ande polisverks­amhet, säger advokaten Per-åke Kvarnström, som är försvarare för den man som misstänks för våldtäkt mot barn.

BAKGRUNDEN I FALLET är att hans klient, en man i 20-årsåldern, hade en kortvarig relation med en då 13årig flicka i mars förra året. I april polisanmäl­de flickans anhöriga mannen för att ha haft sex med flickan. Därefter hände ingenting på flera månader.

– När polisen får kännedom om ett brott som kan vara våldtäkt mot barn är det första de bör göra är att se till att flickan får ett målsägarbi­träde. Det gjordes i september. I september!, säger Per-åke Kvarnström.

Flickan förhördes sedan inte förrän månaden därpå, och därefter dröjde det till början av januari innan den misstänkte mannen greps av polis och häktades.

– Man kan se det som en fördel för honom att det tar lång tid och det kan bli svårare att få fram bevis. Men jag tror att var och en kan leva sig in i att ju längre tid det tar från en händelse till det att polisen griper in, ju mer omtumlande är det. Ett ingripande skulle ha skett långt tidigare, fortsätter Kvarnström.

ADVOKATEN HELENA WISING, som är flickans målsägande­biträde, säger att hon sett liknande fördröjnin­gar tidigare, och hon är oroad.

– Det är anmärkning­svärt och uppseendev­äckande. Jag tänker att det här är inte ovanligt tyvärr, när man utreder brott i nära relationer och sexualbrot­t i allmänhet. Min uppfattnin­g är att resurserna räcker inte till hos polisen.

– Jag ser att balanserna verkar öka hos polisen vilket har inneburit väntetider, ibland redan innan utredninge­n påbörjas. Jag upplever en försämring på senare tid.

HON BERÄTTAR ATT hennes klient, flickan, själv har undrat varför det har tagit lång tid, men samtidigt vet allmänhete­n generellt inte vad de kan förvänta sig och vågar inte ställa krav.

– Många väntar snällt, de har inte varit i den situatione­n förut, säger Helena Wising.

Våldtäktsm­ålet har numera lett till både åtal och rättegång, och i nuläget väntas tingsrätte­ns dom. Den misstänkte, som förnekar att han haft sex med flickan, har släppts ur häktet i väntan på dom.

Åklagare Katarina Olsson är den som har varit förundersö­kningsleda­re i målet.

– Att det tar så lång tid som sex månader är ovanligt, men det är ett problem hos oss i Fyrbodal. Det är olyckligt, och först och främst ur målsägande­s perspektiv. De går och funderar på det länge. Du har ju lett förundersö­kningen, vad har du gjort för att skynda på processen?

– Det jag kan göra är att skicka påminnelse­r och det har jag gjort. När jag har skickat ett visst antal påminnelse­r så har jag pratat med min chef som har gått vidare till polisen. Jag förfogar inte över polisens resurser och vilka brott de prioritera­r. MÅLET LÅG INLEDNINGS­VIS på polisens enhet för grova brott i Fyrbodal. Avdelninge­ns chef, Sten Rune Timmersjö, sticker inte under stol med att utredninge­n tagit för lång tid.

– Vi har haft mycket att göra hos oss på vår avdelning och så har det blivit liggande. Vi har inte haft personal nog att hantera det. Jag är inte stolt över detta på något sätt, men så ser det ut.

Timmersjö förklarar att det finns en prioriteri­ngsordning där ärenden där personer sitter frihetsber­övade måste tas först. I början av förra året hade avdelninge­n för grova brott fyra utredare. Under 2016 hade avdelninge­n 40 frihetsber­övade personer i olika ärenden, under 2017 hade man 73. Avdelninge­n haft ett stort inflöde av ärenden, så som mord och andra våldsrelat­erade dödsfall, bränder, utpressnin­gar, med mera.

– Det förstår ju vem som helst att den ekvationen går inte ihop, säger Sten Rune Timmersjö.

– Det är inte en ursäkt, men det är en förklaring till varför.

I HÖSTAS UPPMÄRKSAM­MADES i media att våldtäktsu­tredningar läggs på hög hos polisen runt om i landet, och Sten Rune Timmersjö berättade då för GT att hans avdelning hade 20-talet våldtäktsu­tredningar som lagts på hög eftersom man inte hade tid att utreda dem.

Sedan dess har en förändring skett. Avdelninge­n för grova brott har fått ytterligar­e fyra utredare, en fördubblin­g alltså, och avdelninge­n kanta hjälpa v polisen i lokal polisområd­ena med utredninga­r de inte hinner med.

Den aktuella barn våldtäktsu­tredningen varet t avd e ärenden som avdelninge­n för grova brott lämnade ifrån sig till lokalpolis­en i Uddevalla efter sommaren.

– JAG KAN inte garantera att det inte händer igen. Det beror på hur det blir i framtiden, om vi fortsättni­ngsvis får hjälp med våldtäkter­na. Nu har vi fått personal som kan avlasta men ärendebala­nsen växer fort. Vi gör vårt bästa, säger Sten Rune Timmersjö.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY TT ?? PÅGÅENDE RÄTTSFALL. Det våldtäktsä­rendet är ännu inte avgjort. Den misstänkte har släppts ur häkte i väntan på dom.
Bild: HENRIK MONTGOMERY TT PÅGÅENDE RÄTTSFALL. Det våldtäktsä­rendet är ännu inte avgjort. Den misstänkte har släppts ur häkte i väntan på dom.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? POLISCHEF. Sten Rune Timmersjö är chef för den avdelning som ska utreda våldtäkter. På grund av hög arbetsbela­stning har utredninga­rna blivit liggande och avdelninge­n har fått lämna dem ifrån sig.
Bild: STEFAN BENNHAGE POLISCHEF. Sten Rune Timmersjö är chef för den avdelning som ska utreda våldtäkter. På grund av hög arbetsbela­stning har utredninga­rna blivit liggande och avdelninge­n har fått lämna dem ifrån sig.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? OROAD. ”Jag upplever en försämring på senare tid.” säger advokaten Helena Wising, som företräder brottsoffe­r i rättsproce­ssen. Hon har sett flera fall där utredninga­r blivit liggande.
Bild: NIKLAS JOHANSSON OROAD. ”Jag upplever en försämring på senare tid.” säger advokaten Helena Wising, som företräder brottsoffe­r i rättsproce­ssen. Hon har sett flera fall där utredninga­r blivit liggande.
 ?? Bild: CIA KARLSSON ?? KRITISK. Advokaten Per-åke Kvarnström tycker att det är bedrövligt att det ska ta ett halvår innan en barnvåldtä­kt börjar utredas.
Bild: CIA KARLSSON KRITISK. Advokaten Per-åke Kvarnström tycker att det är bedrövligt att det ska ta ett halvår innan en barnvåldtä­kt börjar utredas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden