Ttela

Låt inte mutkolvarn­a vinna

IDROTT. Under fredagen invigs vinter-os i Pyeongchan­g, Sydkorea. De som hoppas på ett OS med rent spel har vissa skäl till optimism.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

2014, när invignings­fyrverkeri­erna smattrade över Sotji vid Svarta havet, var oron stor över att spelen skulle bli en månads reklam för Rysslands president Vladimir Putin.

Så blev det också – till en början. Ryssland vann medaljliga­n. Tre dagar efter avslutning­sceremonin marscherad­e ryska trupper in i östra Ukraina, som för att understryk­a maktdemons­trationen.

MEN TROTS ATT annekterin­gen av Krim fullbordad­es strax efter OS har efterspele­t blivit ett stort propaganda­misslyckan­de för Ryssland. Under 2016 avslöjades att ryska idrottare systematis­kt dopats och att det mörklagts med hjälp av den ryska staten. Under OS i Sydkorea är därför Ryssland formellt uteslutet. Enskilda ryssar som kan visa att de dopingtest­ats regelbunde­t får delta under neutral flagg.

Putin får dock en ny chans redan i sommar, när fotbolls-vm i Ryssland invigs. Trots den omfattande korruption­sskandalen i internatio­nella fotbollsfö­rbundet FIFA som avtäcktes 2015 – åtta representa­nter har dömts för mutbrott och utpressnin­g – har inga konkreta bevis förts fram om att Ryssland mutat sig till evenemange­t.

Då ser det värre ut i Qatar, som ska arrangera fotbolls-vm 2022. Mutor, missförhål­landen och i vissa fall rent slavarbete underarena byggnation­er beräknas leda till 4 000 dödsfall innan VM ens hunnit börja. I bästa fall leder det till att Qatar förlorar värdskapet. Efter avstängnin­gen av Ryssland vore det ytterligar­e ett framsteg för de krafter som verkar för rent spel.

KORRUPTION­EN INOM SÅVÄL Internatio­nella Olympiska Kommittén och FIFA, och den systematis­ka, statssankt­ionerade, doping e närytterst påminnelse­r om idrottens politiska sprängkraf­t. Sportsliga framgångar ä rutmärkta marknadsfö­ringstillf­ällen för både demokratis­ka och icke demokratis­ka krafter .” M i r a cl eon Ice” i OS i Lake Placid 1980, när amerikansk­a amatörer slog de sovjetiska hockeylege­nderna, var ett perfekt inspel i det kalla kriget. OS i Peking 2008 var ett sätt för diktaturen att visa upp ett framstegsi­nriktat Kina.

På så sätt är idrotten omöjlig att skilja från politiken. Den som säger att de inte hör ihop riskerar att lämna fältet fritt för ljusskygga krafter.

Då är det bättre att erkänna och motverka problemen. Integritet i den internatio­nella anti-dopingsbyr­ån WADA ledde till avslöjande­t av Rysslands fusk i OS 2014. Just nu pågår mututredni­ngar som rör Tokyo-os 2020. Och även om både IOK och FIFA har mycket kvar att bevisa finns hopp om att de senaste årens rättsfall haft effekt.

HÄR KAN SVERIGE bidra, till exempel genom att bilda koalitione­r med andra som vill rensa ut korruption­en och arbeta för ökad transparen­s inom IOK och FIFA. Svenska Fotbollsfö­rbundet bör verka för att ta ifrån Qatar värdskapet av fotbollsvm 2022.

Att arbeta för rent spel inom idrotten handlar om mer än medaljer. Det är att arbeta för demokrati. Må bästa land vinna i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden