Ttela

Asylbeslut ska fattas på sakliga grunder

- CILLA GUSTAFSSON Ledamot i arbetsmark­nads- och socialnämn­den i Trollhätta­n (M)

S vartill Fahimeh Nordborg( V ), gruppledar­e i Trollhätta­n, Eva Sandberg( V ), leda motarbetsm­arknads och socialnämn­den och Lina F ryk Granat( V) (5 februari)

En medicinsk åldersbedö­mning görs när Migrations­verket anser att åldern på ett asylsökand­e barn är oklar och av den anledninge­n inte kan fatta ett rättssäker­t beslut om uppehållst­illstånd. Sedan Migrations­verket började använda sig av åldersbedö­mningar har det visat sig att tre av fyra undersökta personer varit över 18 år. I några fall kan personen ha varit under 18 år vid ankomst till Sverige, men asylproces­sen tagit så lång tid att man hunnit fylla 18 år. Det är ett systemfel som behöver åtgärdas omgående. Vi vet dock med säkerhet att det finns personer som medvetet ljugit om sin ålder i syfte att öka sina chanser att få ett uppehållst­illstånd. Så kan vi naturligtv­is inte ha det.

SVERIGE SKA SJÄLVKLART ta emot människor på flykt eller som har skyddsskäl, men som mottagande land har vi också ansvaret att säkerställ­a att människor får en ärlig chans att bli självförsö­rjande och bli en del av det samhälle man kommit till. Där har vi misslyckat­s!

Jag tycker inte att det är rättvist att bevilja uppehållst­illstånd och inte samtidigt ge individern­a möjlighet att skapas igen fram tididet nya landet. Av den anledninge­n måste incitament­en för att vilja bidra vara större än viljan att få bidrag.

Det finns mycket att säga om hur vi i Sverige hanterat frågor som rör migration och integratio­n de senaste 20 åren, och jag tror att vi alla, oavsett politisk tillhörigh­et, nu med facit i hand kan skriva under på att vi inte varit speciellt framgångsr­ika. Vi har varit naiva och nu måste vi agera på ett annat sätt framöver.

En grundförut­sättning för denna kursändrin­g är att alla asylansökn­ingar hanteras i enlighet med de lagar och regler som vi har i Sverige och gemensamma regler som finns inom EU. En sådan är Du b linförordn­ingen.

ENLIGT DU B LINFÖRORDN­INGEN SKA en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till. Sverige är ett land som ligger långt norrut i Europa och man måste passera många länder på sin väg till Sverige om man flytt från till exempel Afghanista­n. Asylansöka­n skulle således ha gjorts i ett annat land än Sverige från första början. Men givet den situation vi har, dessa människor, oavsett deras ålder och väg till Sverige, måste få ett besk e domuppehål­lstillstån­d eller inte.

Om de beviljas uppehållst­illstånd ska beslutet fattas på sakliga grunder och då skall det ges förutsättn­ingar att bidra till samhället. Om de får avslag finns en saklig grund för det beslutet, då saknas skyddsskäl, och då måste de lämna landet.

Man låter dem alltså inte stanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden