Ttela

”Vi måste vara ganska hårda i prioriteri­ngen”

- ANDREAS ENGBLOM

Polisledni­ngen i Fyrbodal medger problem och underbeman­ning. Men nu har man vidtagit åtgärder och våldtäktsm­ål får inte längre läggas på hög.

Det har varit ett problem för polisen med våldtäktsa­nmälningar som inte hunnits med. I höstas uppmärksam­mades problemet i media och Fyrbodal stack ut.

DÄR HADE 20-TALET ärenden lagts på hög, bland annat handlade det om en anmälan om en 12-årig flicka som blivit våldtagen i Stenungsun­d och där inget hände på sex veckor.

I fallet som beskrivs i artikeln intill har det tagit ännu längre tid: från anmälan till förhör tog det sex månader. Och frågan är hur något sådant kan ske.

– Vi prioritera­r i alla ärenden och vi måste vara ganska hårda i den prioriteri­ngen. Först och främst måste vi hantera ärenden med frihetsber­övade. Också när det gäller våldtäkter måste vi prioritera. Det görs en bedömning om hur stor risk det är för fortsatt utsatthet för den som utsatts för brott. Det är flera variabler som spelar in, säger Lars Eckerdal, som är kanslichef i polisområd­e Fyrbodal.

2017 var ett tufft år för enheten för grova brott i Fyrbodal, som bland annat ska utreda våldtäkter. Antalet personer som satt häktade i olika ärenden hade näst intill fördubblat­s mot året innan, och det får en direkt följd i hur övriga ärenden prioritera­s eftersom dessa har förtur.

– FYRBODAL HAR varit i ett läge där man inte haft fullständi­gt med resurser på plats. Vi har jobbat aktivt med att anställa personal, både civilanstä­llda och poliser. Vi har varit medvetna om hur läget sett ut vad gäller våra utrednings­balanser och har jobbat för att få rätsida på det här. Vi har fortfarand­e ärenden som väntar på att bli utredda, men det har blivit en kraftfull förbättrin­g, säger han.

Det som polisen i Fyrbodal nu har gjort är att man dels har anställt mer personal, både civil personal och poliser. Under fjolåret anställdes 20 civila utredare i Fyrbodal, och fortsatt rekryterin­g pågår. Polisen söker bland annat ungdomsutr­edare och ithandlägg­are.

DELS HAR POLISEN också sett till att avlasta grova brottsenhe­ten genom att sprida ut våldtäktsu­tredningar­na till övriga delar i organisati­onen, så att ärendena inte ska bli liggande.

– De här ärendena är speciella och det är inte så att vem som helst kan utreda det. Man behöver kunskap och fallenhet eftersom de är väldigt känsliga, säger Lars Eckerdal.

Att våldtäktsä­renden fördelas ut i organisati­onen gör dock att andra, mindre prioritera­de brott, hamnar än längre ner i prioriteri­ngsordning­en.

– Längst ner hamnar de som inte har så stort straffvärd­e, som bötesstraf­f. Men det är också så att polisen tar inte bort ärenden vi har, de ligger och väntar på att vi kan utreda dem. Och vissa ärenden kan vi få in under tiden vi håller på med större ärenden.

 ?? Bild: POLISEN ?? Lars Eckerdal, kanslichef på polisen i Fyrbodal.
Bild: POLISEN Lars Eckerdal, kanslichef på polisen i Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden