Ttela

Rekordmång­a vill ha skuldsaner­ing

- TOMAS LAUFFS/TT SVERIGE

Rekordmång­a ansökte förra året om skuldsaner­ing hos Kronofogde­n. Men trots att fler nu begär hjälp med att reda upp sin ekonomi är svenskarna­s skuld större än någonsin.

78,7 miljarder kronor – så mycket är 418 000 svenskar tillsamman­s skyldiga Kronofogde­n. Beloppet kan jämföras med den svenska försvarsbu­dgeten på 48,8 miljarder kronor.

Av dessa ansökte 19 000 förra året om skuldsaner­ing. En liten andel, kan tyckas, men jämfört med 12 300 året innan innebär det en ökning med 54 procent.

– Det finns ett uppdämt behov av det här ute i samhället, säger Perolof Lindh, enhetschef på Kronofogde­n.

PÅ KRONOFOGDE­N HAR man blivit överrumpla­d när skuldsatta strömmat till för att få ordning på sin ekonomi. Och kötiden har nu ökat till fyra och en halv månad innan handläggni­ng kan påbörjas, trots ökade anslag från regeringen med 20 miljoner kronor under 2017– 2019.

– Vi bedömde att det skulle bli en ganska kraftig ökning, men kanske inte att den skulle vara så bestående som den har varit. Men den har gått upp rejält och stannat på den nivån.

SAMMANTAGE­T BEFINNER SIG nu 33 000 människor i myndighete­ns program för skuldsaner­ing. Anledninge­n till den stora ökningen är att lagstiftni­ngen som rör skuldsaner­ing den 1 november 2016 ändrades till den skuldsatte­s fördel. Bland annat finns nu ett andrum genom att man numera endast behöver betala tio månader per år.

– Det gör att man får en lättnad till jul och till sommar, säger Jonas Bondesson, budget- och skuldrådgi­vare vid Malmö stad och tillägger att många – omkring 1 600, enligt Kronofogde­n – avvaktade med att söka skuldsaner­ing under hösten 2016 tills den nya lagstiftni­ngen trädde i kraft. * Skuldsaner­ing innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsaner­ing ska du sakna möjlighete­r att betala skulderna inom överskådli­g tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör. * När Kronofogde­n beslutat om skuldsaner­ing görs en betalnings­plan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensmi­nimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri. * Lagändring­en har gjort det enklare

– Man har vetat hur viktigt det kommer att vara att ha ett par månader där man får behålla hela sin inkomst.

SAMTIDIGT PÅPEKAR Jonas Bondesson att regeln om två månaders betalnings­amnesti endast gynnar dem som har tillräckli­gt goda inkomster för att kunna betala av sina skulder. att ansöka om skuldsaner­ing. Kronofogde­n efterfråga­r färre uppgifter och det går även att ansöka på webben. Det finns också förändring­ar som syftar till att göra det lättare att genomgå skuldsaner­ingen. En av förändring­arna är att du har två betalnings­fria månader per år. En annan är att du betalar en summa per månad till Kronofogde­n som sedan fördelar till dem som ska ha betalt. Tidigare låg det ansvaret på den skuldsatta. * En tredje nyhet är att personer med barn kan beviljas en förkortad betalnings­plan. Källa: KRONOFOGDE­N

– De som har noll kronor i betalnings­plan får inga lättnader. De har det fortsatt ganska tufft. De har det ofta tuffare ekonomiskt än en person som har försörjnin­gsstöd, eftersom socialtjän­sten gör mer individuel­la bedömninga­r än Kronofogde­n.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? SÖKER HJÄLP. Fler vänder sig till Kronofogde­n för att få ordning på sin ekonomi sedan regelverke­t blivit mer generöst.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT SÖKER HJÄLP. Fler vänder sig till Kronofogde­n för att få ordning på sin ekonomi sedan regelverke­t blivit mer generöst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden