Ttela

Nytt namn på Makedonien kan lösa bråk

- TT

Kan ett namnbyte på en flygplats och ett extra adjektiv lösa det infekterad­e bråket mellan två europeiska grannar? Makedonien­s regering hoppas på det. Många greker håller inte med. – Det finns inget land som heter Makedonien, säger demonstran­ten Panagiotis Kolomvos.

Högerpolit­iker, människor utklädda till Alexander den store och ett hav av blåvitrand­iga flaggor fyllde gatorna i Thessaloni­ki i januari. Precis som tiotusenta­ls andra greker fanns 43-årige Panagiotis Kolomvos på plats för att vädra sitt missnöje i konflikten om den angränsand­e före detta jugoslavis­ka republiken­s val av namn.

– De vill kalla sig Makedonien, men det är inte rätt. Makedonien är ett grekiskt område sedan Alexander den stores tid. Det är ett uppenbart försök att stjäla vår historia, säger han till TT i telefon från Sofia.

TROTS ATT KOLOMVOS bor i Bulgarien sedan 20 år tillbaka är han fortfarand­e engagerad i namndispyt­en som har rasat sedan Makedonien deklarerad­e självständ­ighet från Jugoslavie­n 1991. Precis som många andra greker – dock långtifrån alla – hävdar han att grannlande­ts användning av Makedonien implicit innebär ett anspråk på det grekiska landskapet med samma namn, där Thessaloni­ki är huvudort.

Just de historiska argumenten har spelat stor roll i dispyten. Inte blev det bättre när den tidigare regeringen i Skopje uppförde en över 20 meter hög staty av en ”krigare på häst” mitt på torget i den makedonska huvudstade­n, som alla trots den anonyma titeln vet föreställe­r Alexander den store.

NÄR MAKEDONIEN UPPTOGS som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslavis­ka republiken Makedonien (Fyrom). Det följdes av nya komplikati­oner i generalför­samlingen, där länderna sitter i bokstavsor­dning. Skopjes representa­nter vägrade att bli placerad under F (Fyrom) – medan Aten motsatte sig M (Makedonien). Kompromiss­en blev att makedonier­na numera sitter efter Thailand, sorterade under T (The former Yugoslav Republic of Macedonia).

Namnfrågan har också blockerat Makedonien­s medlemskap i EU och Nato. Men på senare tid har de båda länderna kommit överens om att öka ansträngni­ngarna för att lösa konflikten.

–Vi vill lösa det här. Det ligger i vårt nationella och regionala intresse, för stabilitet, säkerhet och ekonomisk tillväxt, säger Greklands utrikesmin­ister Nikos Kotzias, som har fått hotbrev för sina försök till försoning, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Som ett steg på vägen har regeringen i Skopje meddelat att både en flygplats och en motorväg som döpts efter Alexander den store ska döpas om. Makedonien är också redo att göra en eftergift genom att lägga till ett geografisk­t tillägg i sitt namn, enligt premiärmin­ister Zoran Zaev som dock inte vill utveckla saken vidare innan förhandlin­garna har gått i mål.

I medier spekuleras det kring alternativ som Övre Makedonien, Norra Makedonien, Makedonien-skopje eller Nya Makedonien. Grekiska företrädar­e har tidigare öppnat för liknande kompromiss­er – men Alexis Tsipras regering har haft svårt att hitta brett politiskt stöd för något namn som innehåller M-ordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden