Ttela

8,4 miljoner n

JEMEN: WFP VARNAR FÖR MÄNSKLIG KOLLAPS I JEMEN

-

Inne på det överfulla sjukhuset i hamnstaden Hodeidah brast det plötsligt för Wfp-chefen David Beasley. Efter att ha gått genom sal efter sal med barn som var nära att svälta ihjäl var han tvungen att dra sig undan och gråta.

De senaste månaderna har rubrikerna om flyganfall, separatist­er och mobilisera­nde extremiste­r duggat tätt. De som drabbas av krigens grymma konsekvens­er, Jemens nödlidande befolkning, är det mer tyst om.

– 18 MILJONER jemeniter lägger sig hungriga varje kväll och 8,4 miljoner är på gränsen till svält. Att se ett land som hade sådana möjlighete­r helt krigssarga­t och nedbrutet är förfärligt, säger Beasley till TT under ett besök i Stockholm.

Två stora hinder försvårar i nuläget FN:S livsmedels­programs (WFP) arbete i Jemen: finansieri­ng samt tillträde till de drabbade områdena. Containrar med mat har blivit stående i månader för att hamnar och flygplatse­r varit stängda och det är minst sagt krångligt för Wfp-personal att få visum. Dessa frågor diskuterar Beasley intensivt med konflikten­s parter, bland dem Saudiarabi­en som leder en militärall­ians som stödjer regeringen i striderna mot de Iranstödda Huthirebel­lerna.

– Jag är mycket rak mot saudierna, jag har sagt att de i och med kriget har humanitära förpliktel­ser. Och jag är faktiskt hoppfull. Nyligen offentligg­jorde de 1,5 miljarder dollar i nödhjälp och de hjälper oss med tillträde, så att vi kan få in mat och utrustning, berättar han.

– Mitt budskap till alla parter är: Avsluta kriget. Men tills dess måste vi få hjälp att hjälpa.

BEASLEY HAR OCKSÅ suttit i långa samtal med Huthirebel­lerna, som styr mycket av norra Jemen och som för ett par år sedan tvingade regeringen att lämna huvudstade­n Sanaa och flytta sitt högkvarter till Aden. Det är Huthirebel­lerna som kontroller­ar Hodeidah, som är en viktig hamn för WFP.

–Vi har en god arbetsrela­tion, Huthirebel­lerna säger rätt saker. Men de måste agera också. Vi har fortfarand­e stora svårighete­r att få utrustning, mat och personal dit vi behöver, konstatera­r Beasley.

 ??  ?? NÄRA GRÄNSEN TILL SVÄLT. Jemeniter väntar på matransone­r i huvudstade­n Sanaa i Jemen, men de räcker inte till.
NÄRA GRÄNSEN TILL SVÄLT. Jemeniter väntar på matransone­r i huvudstade­n Sanaa i Jemen, men de räcker inte till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden