Ttela

Ära svältgräns

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Situatione­n förvärras av att lokala milisstyrk­or är aktiva och att Saudiarabi­ens allierade Förenade arabemirat­en i söder har vänt sig emot sin partner. Förenade arabemirat­en stödjer separatist­rådet STC som i förra veckan intog den saudiskstö­dda regeringen­s högkvarter i Aden – vars hamn också är viktig för WFP.

Dessutom opererar extremistg­rupper som terrornätv­erket alqaidas gren på Arabiska halvön (AQAP) i Jemen. Det händer att mat, eller snarare svält, används som ett vapen i konflikten.

– Du kan föreställa dig situatione­n när hela befolkning­ar eller militären inte fått mat på veckor, säger Beasley.

HAN BERÄTTAR OM händelser där mat konfiskera­ts av extremiste­r och använts som utpressnin­gsmedel för att få människor att ansluta sig till deras sak. En lastbil i öknen full med förnödenhe­ter kan utgöra ett lockande mål.

– Vi måste hantera hoten och skydda maten. Det är tufft. Vi har förlorat medarbetar­e. * FN:S livsmedels­program WFP beskrivs som världens största humanitära organisati­on. WFP hjälper årligen cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder genom att bland annat tillhandah­ålla livsmedels­bistånd. * I Jemen får omkring 7 miljoner av landets 29,3 miljoner invånare sin mat från WFP. Hälften av dem får fulla ransoner och hälften halva, eftersom organisati­onen har svårt att få in tillräckli­gt med mat i landet. Barn under fem år och ammande mödrar prioritera­s. * WFP räknar med att 8,4 miljoner jemeniter är på gränsen till svält och att 18 miljoner lägger sig hungriga varje kväll, utan vetskap om de ska få något att äta nästa dag.

Senast Beasley var i Jemen var i juli, tillsamman­s med cheferna för FN:S barnfond Unicef och Världshäls­oorganisat­ionen (WHO). Det var då han, efter att ha talat med kvinnor och barn i matköerna på WFP:S distributi­onsplatser, besökte sjukhuset i Hodeidah. * Distributi­onen av livsmedel har försvårats av strider och hamnblocka­der de senaste månaderna. Organisati­onen försöker undvika leveranser med flyg, då dessa är sju gånger så dyrt som sjö- och landtransp­orter. Mycket av den mat som distribuer­as i Jemen kan ätas med en gång, som näringsbar­s och energikako­r. * Störst bidragsgiv­are till WFP är USA som i fjol gav 2,5 miljarder dollar. Sverige var åttonde största givare med drygt 117 miljoner dollar. Vid Wfp-chefen David Beasleys besök i Sverige nyligen underteckn­ades ett partnerska­psavtal där Sverige lovade 370 miljoner dollar i icke öronmärkt stöd under en fyraårsper­iod.

– Jag gick igenom sal efter sal fulla av barn som höll på att dö. De var så många, det kändes som om hela mänsklighe­ten höll på att kollapsa. Och sedan dess har situatione­n inte blivit bättre.

 ?? Bild: HANI MOHAMMED ?? 18 miljoner jemeniter lägger sig hungriga varje kväll Wfp-chefen David Beasley.
Bild: HANI MOHAMMED 18 miljoner jemeniter lägger sig hungriga varje kväll Wfp-chefen David Beasley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden