Ttela

Det här är livet för Jill

MUSIK: ”JAG ÄR SÅ ÖDMJUK INFÖR FRAMGÅNGEN!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Drömshowen blev verklighet och nu tar Jill Johnson ”That’s Life” på turné. – Jag är så himla stolt! säger sångerskan som på söndag står på scen i Arena Älvhögsbor­g.

Efter en månads semester var det för några veckor sedan dags för Jill att damma av både sångröst och scenkläder igen för att börja repa inför turnén med ”That’s Life”.

När vi når Jill på telefon är hon mitt uppe i repetition­erna inför turnépremi­ären, som ägde rum i Helsingbor­g för en vecka sedan.

– Ja, nu gäller det att hoppa ur tofflorna efter ledigheten, säger hon med ett skratt.

– Det är skitläskig­t varje gång man ska tillbaka när man har varit ifrån det ett tag, men jag älskar det här! Det är livet!

EFTER ATT HA radat upp succéer på scen, skiva och i tv, där allt innehöll mixen av pop, rock och country, något som blivit hennes varumärke, var hon sugen på att prova något nytt. En dröm hon haft ett tag var att sätta upp en Las Vegas-inspirerad show, en sån där med extra allt, och att sjunga andras låtar som omväxling.

Tillsamman­s med producente­rna Mikael Gordon-solfors och Patrik Krall började hon fila på en show. Resultatet blev ”That’s Life”, som hade världsprem­iär i höstas på The Theatre i Göteborg.

– Jag hade en dröm att få göra det här och det fanns två modiga producente­r som vågade satsa. Och att jag kan få landa i världsklas­sbetyg utan att jag gör country känns fantastisk­t! säger hon och berättar om känslan som kom över henne på premiären i höstas.

– När jag stod och tittade ut över publiken med alla inbjudna gäster, många av dem kolleger i branschen, kände jag mig så jävla lycklig över att det var JAG som stod där uppe på scenen. Jag är så himla stolt för det!

ATT ÅKA PÅ turné med denna stora produktion är ett gigantiskt projekt och Jill är ruggigt impad av hur snabbt allt sätts upp och plockas ner varje dag.

– Efter showen går jag till min loge, varvar ned, duschar och byter om. När jag kommer ut igen efter ett par timmar är scenen redan borta!

Hon påminner sig med jämna mellanrum om hur privilegie­rad hon är.

– Jag minns hur avis man kände sig när man såg Tomas Ledin åka runt med fyra långtradar­e på sina turnéer och nu står jag här själv. Jag är SÅ ödmjuk inför det här!

– Och det finns många bottnar i den här turnén. Att få göra något jag alltid har drömt om, att få visa upp det här för hela landet. Så hur toppar man då det här? – Ja, det ÄR ju det ..., säger Jill med ett skratt.

– Men det behöver inte alltid vara den största produktion­en. Nästa turné kanske blir en kyrkoturné ihop med en enda musiker. Vi får se, det beror på vad som KÄNNS rätt. En toppning kan vara att utmana sig själv och att landa väl.

HON TAR SJÄLV exemplet tv-succén ”Jills veranda”, som tillkom för att hon själv saknade något i tv-tablån och tog upp frågan med programans­variga på SVT.

– Jag hade aldrig en tanke på att bli programled­are, men det blev jag och det var en utmaning som landade väl.

Efter tre säsonger, den senaste i höstas, undrar alla när fyran kommer. Och den kommer, lovar Jill, men när återstår att se.

– För mig är ”Jills veranda” en bebis som måste få växa och utvecklas i lugn och ro, så en fjärde säsong får vänta tills jag känner att det är rätt och det får gärna ta två tre år.

– Programmet får inte bli det där formatet där alla redan i förväg vet vad som ska hända, det är precis det jag INTE vill. Det häftiga med formatet var att det var så oformatera­t och så ska det förbli. PÅ SKIVA HÖRDE vi senast av Jill 2016 när hon släppte albumet ”For you I’ll wait” i samband med att hon separerade från sin man. Sedan dess har hon legat lågt med låtskrivan­det.

– Det var en så uttömmande platta och jag var på ett så dåligt ställe i livet, så jag behövde en paus. Vi lever så snabbt och musik behöver reflektion, själen måste hinna ikapp för att man ska kunna skriva musik.

– Men det är roligt att du frågar, för nu har jag börjat skriva igen och jag har precis bokat in två dagar på Gotland för att fortsätta. Och nu är jag inte på det där dåliga stället i livet längre, nu är jag jätteglad, så jag hoppas få till en riktigt glad platta.

Att hon reser iväg för att skriva är av rent praktiska skäl.

– Det är svårt att hinna vara mamma och turnera samtidigt som man skriver och jag måste in i min grotta. Jag är inte den som vaknar mitt i natten och skriver en hit, haha!

”Musik behöver reflektion, själen måste hinna ikapp för att man ska kunna skriva musik.”

PÅ SÖNDAG ANGÖR Jill Trollhätta­n och Arena Älvhögsbor­g med sin turné, där hon sjunger låtar av artister som Frank Sinatra, Elvis Presley, James Brown, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Beyoncé, Dolly Parton och många andra. Folkkära artister – liksom Jill själv.

– Det gäller att hitta sin nisch och att aldrig sänka ambitionsn­ivån. TTELA finns på plats i Arena Älvhögsbor­g före och under söndagens show. Du hittar bilder och recension på ttela.se.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? DRÖMLÄGE. Jill Johnson uppfyller en dröm när hon får göra en show med musik av sina favoritart­ister.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT DRÖMLÄGE. Jill Johnson uppfyller en dröm när hon får göra en show med musik av sina favoritart­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden