Ttela

Michael Haneke går på repeat i småseg uppföljare

- MATS JOHNSON

DRAMA

HAPPY END Regi: Michael Haneke, Frankrike/ Österrike, 2017 (107 min)

Alla som sett några filmer av Michael Haneke, till exempel Funny games och Pianisten, förstår att Happy end är en ironisk filmtitel, för några lyckliga slut har den här regissören aldrig att erbjuda

I Happy End, som är ett slags fortsättni­ng på Amour (2012), utforskar Haneke ämnen som han redan har utforskat, i mycket bättre filmer. Ibland använder han sig av en mobilkamer­a. Ett grepp som inte förstärker dramatiken utan sänker tempot. Annars står kameran, som vanligt, still. Inga klipp i onödan. Och det blir snudd på självparod­i från regissören­s sida när åtminstone tre av filmens medverkand­e försöker att ta livet av sig. Hade det inte räckt med en?

I ETT PALATS i Calais bor en förmögen fransk familj bestående av tre generation­er. Med en skröplig pappa har Anne Laurent (Isabelle Huppert) tagit över rollen som familjens överhuvud. Anne leder också familjens byggföreta­g som brukar dra in en hel del stålar, men så inträffar en arbetsplat­solycka.

Filmen kretsar kring otrohet, alkoholism och relationer. Någonstans i bakgrunden finns hela tiden flyktingpr­oblematike­n.

Ärligt talat är Happy end småseg. Intressant blir filmen först på slutet. 88-årige Jean-louis Trintignan­t och 13-åriga Fantine Harduin har en fin scen tillsamman­s, då de försöker komma fram till vad som är meningen med livet. Under den avslutande förlovning­sfesten tar filmen en oväntad vändning. Den scenen påminner en smula om middagssce­nen i Ruben Östlunds The square. Lite märkligt är det.

 ?? BILD: FOLKETS BIO ?? TILL ÖVERDRIFT. I en fortsättni­ng på Amour gör Haneke snudd på parodi på sig själv, tycker Mats Johnson.
BILD: FOLKETS BIO TILL ÖVERDRIFT. I en fortsättni­ng på Amour gör Haneke snudd på parodi på sig själv, tycker Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden