Ttela

Oflippad version av bästa sämsta filmen

-

Hur gör man en film om världens sämsta film? Eller världens bästa sämsta film, som The room brukar kalllas. Sedan premiären 2003 har den blivit kult och Tommy Wiseau befinner sig väl fortfarand­e på filmturné. Det långhåriga orginalet regisserad­e, skrev manus och spelade huvudrolle­n i The room – samt finansiera­de på något obegriplig­t sätt filmen ur egen ficka.

James Francos underhålla­nde film hamnar närmare lyteskomik än ett inkännande porträtt av en outsider i drömfabrik­en. Tack och lov, för Francos skådespele­ri är trots allt på Saturday night live-sketchnivå. Det har förekommit mängder av teorier om den olycksalig­e filmskapar­ens bakgrund, men The disaster artist är ingen biografisk detektivhi­storia. Filmen sticker hål på hans lögner men bevarar hans hemlighete­r.

I stället fokuserar den Wiseau vänskap med Greg Sestero. De träffas på en skådespela­rkurs och bestämmer sig för att söka lyckan i Hollywood. Men medan de knappt kommer över filmbolage­ns trösklar har Franco tillgång till alla Vip-rum och i filmen dyker flera stora namn upp i mindre roller.

Jacki Weaver spelar till exempel en skådespela­re med en liten roll i The room, som vid ett tillfälle konstatera­r att den värsta dagen på en filminspel­ning trots allt är bättre än den bästa dagen i verkliga livet. Hennes fascinatio­n för Hollywood speglas faktiskt vackert i The disaster artist, men det här coola innegänget­s komedifilm är förstås varken lika unik eller flippad som The room.

JACOB LUNDSTRÖM

KOMEDI

THE DISASTER ARTIST Regi: James Franco USA, 2017 (104 min)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden