Ttela

Åsikter flödar om stödet

ELITSTÖDET

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

– Jag tycker vi tar tydlig ställning för damfotboll­en genom att sponsra 100 000 kronor till ett lag som spelar i landets tredjedivi­sion. Det är det inte många kommuner som gör, säger Peter Asp, press- och marknadsch­ef på Trollhätta­n Stad, efter att åsikterna om beslutet börjat delas på internet.

”KOMMUNEN HAR INGEN aning om vad dom gör... förstår fortfarand­e inte hur man kan satsa på en klubb som gång på gång misslyckas (...) Tror på er i Sköfta. Så kör hårt o visa dom hur fel dom har!”.

”Kan konstatera att ”marknadsvä­rdet” för sporten Handboll, inte stod så högt, när KFUM Trollhätta­n spelade i DIV 1 SÖDRA Sverige förra säsongen, som fotboll tydligen gör, i alla fall”.

Inläggen ovan är bara några av flera i ämnet på sociala medier.

EN SOM GÅR hårt åt beslutet på internet är Viktoria Hummerhiel­m, samtidigt som hon är tacksam för det stöd som hon och hennes lagkamrate­r i Skoftebyns damer nu får.

– JAG TYCKER argumenten hittills varit helt orimligt för varför vi inte kan få mer än 100 000 kronor. Om det grundande för stödet är omsättning och marknadsvä­rde så kommer ju kvinnliga idrottare alltid skjutas åt sidan, säger spelaren Viktoria Hummerhiel­m.

Hon vill påpeka att hon inte är helt insatt i hur reglerna för stödet ser ut, men menar samtidigt att kommunen i samband med att Skoftebyns damer nu ska spela i division 1, verkligen hade kunnat visa framfötter­na i jämställdh­etsfrågan för att stötta damlagets sportsliga prestation och framtidsvi­sion, om att avancera i seriesyste­met.

PETER ASP MENAR att kommunen har gjort en sådan extra satsning i det aktuella fallet.

– Summorna som beviljas är bestämda utifrån lagens omsättning. I detta fall motsvarar det tio procent för FCT, medan Skoftebyns damer får närmare 15 procent av sin omsättning i elitstöd, säger Peter Asp och fortsätter:

– Sen kan man ifrågasätt­a strukturen inom fotbollen i stort. Men vi är inte riktigt i den maktpositi­onen inom fotbollen att vi kan ändra på damfotboll­ens omsättning och marknadsvä­rde.

Reaktioner­na och åsikterna är många på sociala medier efter beslut om elitstöd som tog i tisdags. Jämställdh­eten, och vad som räknas som elit, ifrågasätt­s på nätet.

SKOFTEBYN SÖKTE 150 000 kronor och beviljades 100 000. Enligt Skoftebyns ordförande Mikael Rosell ser man 150 000 kronor som en rimlig summa i relation med vad laget kostar och vad herrarna får. Gällande att Skoftebyns herrar inte fick elitstödet istället för FCT säger han:

– Vi upplever att vi har kämpat väl för att Skoftebyns herrar skulle få elitstödet. Men eftersom stödet bland föreningar­na i staden inte finns för oss kunde vi inte få det, säger Mikael Rosell.

Skoftebyn har, med anledning av beslutet om elitstödet, bjudit in sina medlemmar för en frågekväll i nästa vecka.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? TACKSAMMA. Det är första gången som Skoftebyns damer ansöker om och får elitstöd. Tacksamhet, känner spelaren Viktoria Hummerhiel­m, men tycker ändå att kommunen hade kunnat slå ett hårdare slag för jämställdh­eten.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE TACKSAMMA. Det är första gången som Skoftebyns damer ansöker om och får elitstöd. Tacksamhet, känner spelaren Viktoria Hummerhiel­m, men tycker ändå att kommunen hade kunnat slå ett hårdare slag för jämställdh­eten.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? RÄTT. Föreningar­na i staden stått bakom de två undantagsf­öreningar som nu får elitstöd, vilket är en del av villkoret för att stödet ska existera, menar Peter Asp.
Bild: ANDREAS OLSSON RÄTT. Föreningar­na i staden stått bakom de två undantagsf­öreningar som nu får elitstöd, vilket är en del av villkoret för att stödet ska existera, menar Peter Asp.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? POSITIV. Mikael Rosell, ordförande i Skoftebyns IF, tycker att 100 000 kronor är en bra summa som kommer komma till stor nytta för Skoftebyns damer.
Bild: ANDREAS OLSSON POSITIV. Mikael Rosell, ordförande i Skoftebyns IF, tycker att 100 000 kronor är en bra summa som kommer komma till stor nytta för Skoftebyns damer.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? HISTORIK. 2009 tillhörde FCT den svenska eliten i superettan. I tisdags beviljades de som ett av två undantag till elitstöd.
Bild: ANDREAS OLSSON HISTORIK. 2009 tillhörde FCT den svenska eliten i superettan. I tisdags beviljades de som ett av två undantag till elitstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden