Ttela

Konkursbo fortsätter kosta

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: Inte förrän efter 2019 kan Saabs konkursför­valtare vara färdiga med sitt arbete. Fram till nu har det hela kostat närmare 300 miljoner kronor.

Arvodena för det omfattande arbetet med Saabs konkursbo börjar närma sig 300 miljoner kronor. Processen har pågått sedan 2012. Och än lär den inte vara färdig på ett par år. – Vi blir inte klara före 2019, snarare någon gång därefter, säger konkursför­valtaren Hans L. Bergqvist.

Konkursboe­t hanterar sammanlagt tre konkurser från 2011, huvudbolag­et Saab Automobile, Saab Powertrain och Saab Tools. Konkursen för Tools avslutades i början på förra året. Alla de som hade fordringar har fått full betalning och ändå blev det ett överskott på 142 miljoner kronor, som nu förts över till Riksgälden. I årsskiftet lämnade man också in en slutlig redovisnin­g av P o w ert r a in konkursen, så att den kan avslutas och redovisas under det första kvartalet i år.

UTSIKTERNA FÖR NÄR arbetet med huvudbolag­ets konkurs kan vara avslutad är dock fortfarand­e oklart.

– Handläggni­ngen av sådan här stora ärenden tar tid, det är inget konstigt. Jag tycker det löpt på väldigt snabbt. I huvudbolag­et är det ett stort antal fordringsä­gare, inte minst 3000 anställda, och vi har ett fåtal pågående återvinnin­gsmål kvar som är uppe i domstol. Det kan vi inte påverka, domstolarn­a sätter agendan, säger Bergqvist.

I TVÅ AV dessa rättsproce­sser har det kommit domar i tingsrätte­n respektive hovrätten, vilka i sin tur har överklagat­s till högre instans (se faktaruta).

– Sedan har vi något mål i Vänersborg­s tingsrätt ganska snart, ett ärende i Stockholm i april, förhandlin­gar som pågår i USA och något fall där Europadoms­tolen är inblandad.

Kan du förstå kritiken att det tar sådan tid och kostar så mycket?

– Då har man ingen insikt vad arbetet innefattar, sedan kan jag ha förståelse att man tycker att åren går och det inte blir något avslut. Och var pengarna hamnar är en förvrängd bild. Det är inte så att de åker rätt ner i våra egna fickor, utan det reglerar kostnader för hur arbetet organisera­s och går till advokatfir­morna, menar Bergqvist.

EN AV DE som är starkt kritiska till konkursboe­ts utdragna process är Fredrik Si dahl, v d på Fordonskom­ponent gruppen, b ranch organisati­onens om ser efterlever­antörernas intressen:

– Det har varit så mycket tragiska turer i Saabs historia som det är. Det är dags att få ett avslut, och det gäller även konkursför­valtarnas arbete. De tär enorma arvoden som begärts ut av konkursboe­t. Återkraven på pengar som ställs på många leverantör­er som fakturerad­e Saab är omfattande. En del av de här företagen har inte ens råd med en rättsproce­ss.

”Var pengarna hamnar är en förvrängd bild. De åker inte rätt ner i våra egna fickor.”

HANS L. BERGQVIST konkursför­valtare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden