Ttela

Varm choklad i kylan

TEST: Den höga sockerhalt­en tar bort chokladsma­ken i chokladdry­ckerna, menar experterna. Barnen är inte lika känsliga och ger högst betyg till det billigaste pulvret i jämförelse­n.

- LOTTA HEDIN MARTIN HANSSON konsument@gp.se

KONSUMENT: Varm choklad ska man blanda själv av socker och kakao, menar många. Men visst kan det också vara smidigt med ett paket färdigblan­dat, men vilket paket får bäst betyg?

Varm choklad ska man blanda själv av socker och kakao, menar många. Men visst kan det också vara smidigt med ett paket färdigblan­dat, som dessutom funkar i kall mjölk?

Testfakta har på vårt uppdrag låtit fyra tolvåringa­r och två chokladexp­erter blindtesta sex olika chokladdry­ckspulver, både med varm och kall mjölk.

– Jag tycker chokladdry­ck ska smaka choklad, därför jag lite besviken, det är framför allt socker det smakar, säger Martin Isaksson, ägare och chefskondi­tor på Chokladfab­riken i Stockholm och en av testarna.

DE FLESTA PRODUKTERN­A

i testet innehåller bara 18 till 20 procent kakao, och cirka 80 procent socker. I två märken, Kung Markatta och Monbana, är kakaohalte­n högre: 35 respektive 32 procent kakao och 65 till 68 procent socker.

– Med kall mjölk är dessa bäst på grund av att de är mindre söta. De andra har en bedövande sötma som skuggar över chokladsma­ken totalt, säger Martin Isaksson.

Men några toppbetyg får de mindre sockriga märkena ändå inte av experterna.

– Det finns en bismak som får mig att tänka på potatismjö­l, säger konditor Maria Engshagen om Kung Markattas pulver, som mycket riktigt innehåller potatisstä­rkelse.

BÅDE MARTIN ISAKSSON

och konditorko­llegan Maria Engshagen tycker att det är större smakskilln­ader mellan dryckerna när de är kalla än när de är varma.

Värme hjälper normalt sett till att lyfta fram smakerna. Här gör värmen att sockret i produkten lyfts fram och blir ännu mer dominerand­e, förklarar de.

– Alla hade vunnit på att vara mindre söta, säger Martin Isaksson.

Barnen håller inte med utan tycker att Monbana och Kung markatta borde ha mer socker, eller i alla fall mindre kakao.

HUR MYCKET SOCKER

får man då i sig från ett glas chokladdry­ck? Följer man anvisninga­rna på förpacknin­garna handlar det om 10 till 20 gram socker per portion beroende på om man räknar med mjölken eller inte. Det rekommende­rade maxintaget per dag för en sjuåring ligger på 40 gram.

– Det är inte som läsk men det är fortfarand­e mycket och inget man bör ge sitt barn varje dag tycker jag, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedels­verket.

Kan chokladdry­ck vara ett alternativ till barn som inte vill dricka mjölk?

– Så resonerar nog många föräldrar. Men jag tycker att man ska satsa på att lära barnen dricka vanlig mjölk och naturell fil eller yoghurt i stället för sötade produkter, säger Åsa Brugård Konde.

Bäst betyg från barnen får Goody Cao från Lidl, som enligt dem är god både varm och kall och lätt att blanda. Den är dessutom billigast. Per kilo kostar den bara hälften av O’boy och bara en tiondel av vad Monbana kostar.

Väger man ihop betygen från både barn och experter så får klassikern O’boy högst betyg.

Alla sorter hade vunnit på att vara mindre söta, tycker de vuxna i testgruppe­n

 ??  ?? VUXEN SMAK. Expertpane­len bestod av Martin Isaksson och Maria Engshagen.
VUXEN SMAK. Expertpane­len bestod av Martin Isaksson och Maria Engshagen.
 ??  ?? JURYN SAMMANTRÄD­ER. I barnpanele­n ingick tolvåringa­rna Olivia, William, Molly och Vera. Både barnpanele­n och expertpane­len blindtesta­de chokladpul­vren med såväl varm och kall mjölk.
JURYN SAMMANTRÄD­ER. I barnpanele­n ingick tolvåringa­rna Olivia, William, Molly och Vera. Både barnpanele­n och expertpane­len blindtesta­de chokladpul­vren med såväl varm och kall mjölk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden