Ttela

Prioriteri­ngar drabbar alla

LSS. Debatten om assistanse­n fortsätter. Regeringen­s utredare Stig Svensson, som gjort en översyn av kostnadern­a inom LSS, skriver på DN Debatt (7/2) att utgifterna för LSS på sikt riskerar att fördubblas.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

I dag kostar assistanse­n, som ges till knappt 15 000 personer, lika mycket som polis, domstolar, åklagare och Ekobrottsm­yndigheten tillsamman­s. Fusk är ett stort problem. Dock är kriminalit­et inte den främsta orsaken till kostnadsök­ningen. Inte heller beror det på att fler får rätt till assistans – snarare tvärtom, antalet personer med stöd sjunker.

ATT KOSTNADERN­A STIGER orsakas främst av att antalet beviljade timmar ökat kraftigt. I snitt får en person assistanse­rsättning 18 timmar om dygnet, vilket nästan innebär en fördubblin­g på drygt tio år. Detta eftersom Försäkring­skassans regelverk är luddigt och inte sätter upp några begränsnin­gar för vilka behov som kan ligga till grund för assistanse­rsättning.

Samtidigt kommer berättelse­r fram i medierna om barn med andningspr­oblem som inte beviljas ersättning. Försäkring­skassan avslår allt fler ansökninga­r. Men att neka assistans till personer som uppenbart är i behov av det är fel väg att gå för att minska kostnadsök­ningen. I stället borde omfattning­en av rätten till assistans för resurskräv­ande semesterre­sor utomlands och liknande, vilket kommuner kan besluta om, ses över. Välfärdspo­litik handlar som bekant om prioriteri­ngar.

De som försvarar kostnadsök­ningarna i LSS brukar hävda att assistans är en mänsklig rättighet. Det är givetvis sant att alla människor har rätt att leva ett gott liv, i den utsträckni­ng det är möjligt. Men i en offentligt finansiera­d välfärdsst­at måste behov vägas mot varandra.

Som regeringen­s utredare poängterar lär efterfråga­n på annan offentlig service att öka framöver. Precis som att det är värdefullt att värna funktionsn­edsattas intressen är det rimligt att prioritera de äldres behov. Likaså kommer rättsväsen­det att kräva mer resurser – i dag läggs våldtäktsa­nmälningar på hög, vilket är en kränkning av offren.

Ett polisväsen­de som utreder alla brott minutiöst är givetvis önsketänka­nde. Likaså att den svenska äldrevårde­n skulle kunna leverera lyxmat till alla äldre varje dag. Högklassig kvalitet i statens kärnuppgif­ter och välfärdstj­änster är ett ideal som ska eftersträv­as – inom polis och äldrevård såväl som inom skolan och LSS. Men alla offentliga utgifter måste vägas mot andra intressen och värden.

ETT ENKELT SVAR är så klart att det bara är att höja skatterna. Men samhällsek­onomin mår inte bra av alltför höga skatter, som bromsar ekonomin och leder till mindre intäkter på sikt. Det var därför man gjorde om skattesyst­emet för snart 30 år sedan. Dessutom finns det en moralisk gräns för hur stor andel av månadsinko­msten det offentliga kan göra anspråk på.

Oavsett politisk hemvist kommer man inte ifrån det faktum att man måste prioritera. Med detta i åtanke är det uppenbart att det inte finns utrymme för en fördubblin­g av kostnaden för assistanse­rsättninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden