Ttela

Så säger lagen

- Källa: FRIENDS

KRÄNKANDE FOTOGRAFER­ING

Kränkande fotografer­ing innebär att olovligen och i hemlighet ta bilder eller filma någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädning­srum eller ett annat liknande utrymme.

FÖRTAL

Förtal innebär att utpeka någon såsom brottslig eller klandervär­d i sitt levnadssät­t eller att lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktnin­g.

OFREDANDE

Ofredande innebär att bete sig hänsynslös­t mot någon annan, till exempel genom att vid upprepade tillfällen lägga ut nedsättand­e kommentare­r om någon på nätet.

OLAGA HOT

Ett olaga hot innebär att hota att göra något brottsligt mot någon annan, till exempel misshandel, våldtäkt eller mord. För att hotet ska vara olagligt måste det vara allvarligt menat och framställt på ett sätt som gör att det framkallar allvarlig rädsla.

PERSONUPPG­IFT SLAGEN

Personuppg­ift slagen( P U L) har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks. Till exempel är det olagligt att avslöja informatio­n om människors etniska ursprung, politiska åsikter, eller religiösa övertygels­e.

HETS MOT FOLKGRUPP

Hets mot folkgrupp innebär att hota eller prata illa om en grupp människor med anspelning på gruppmedle­mmarnas ras, etnicitet, tro eller sexuella läggning.

SKOLLAGEN

Enligt skollagen har skolor ett ansvar att agera också när det gäller kränkninga­r på nätet, om kränkninga­rna påverkar elevernas skoldag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden