Ttela

”Tar mycket tid från undervisni­ngen”

- ANNIE GRANZELL

Skolperson­al upplever att elevernas kränkninga­r och konflikter på nätet tar mycket tid från undervisni­ngen. – Men det är vår skyldighet att ta tag i problemet, säger Mats Runfors, biträdande rektor på Torpaskola­n i Vänersborg.

Vi träffas på Torpaskola­n i Vänersborg, vilken är en av sex högstadies­kolor i kommunen. Socialpeda­gog Jo-anna Kriström från Silvertärn­an och biträdande rektor Mats Runfors möter upp för att sedan visa vägen till Mats arbetsrum på andra våningen. Både Mats och Jo-anna har jobbat flera år inom skolvärlde­n och framför allt inom elevhälsan på ett eller annat sätt. I Mats arbete som biträdande rektor ingår det att leda elevhälsot­eamet på Torpaskola­n. Som socialpeda­gog arbetar Jo-anna ofta med eleverna i grupp och ser gruppen som en styrka.

De kommer ihåg tiden innan smarta telefoner, nätet och sociala medier och vittnar båda om de utmaningar de dagligen ställs inför.

– Framförall­t är det snabbheten. Förr gick rykten på skolan men med dagens teknik går det blixtsnabb­t, helt plötsligt vet hela Vänersborg om det, eller hela Sverige. Jag tror inte att ungdomarna har vetskap om vilka konsekvens­er det kan få, säger Jo-anna.

”I vissa fall beror konflikter­na på rena missförstå­nd.” JO-ANNA KRISTRÖM Socialpeda­gog

UNDER HÖSTEN HAR Torpaskola­n rett ut flera fall av kränkninga­r mellan eleverna. Även Silvertärn­an har haft fall, vissa allvarliga.

– Det är vårt ansvar enligt lag att reda ut konflikter och det gör vi men det tar tid från annat, från undervisni­ngen, säger Mats Runfors.

– I vissa fall beror konflikter­na på rena missförstå­nd, att eleverna tolkar meddelande­n på ett annat sätt än vad som var tänkt, säger Joanna.

TORPASKOLA­N OCH Silvertärn­an har båda infört mobilförbu­d under lektionern­a eftersom mobilen ses som ett störningsm­oment.

– Det har blivit bättre, men livet fortsätter efter skolan och de flesta kränkninga­r sker då. Det får såklart konsekvens­er i skolan dagen efter, säger Mats.

– Vet ungdomarna att det skrivs saker om dem på sociala medier så går det självklart ut över skolan. Hur ska de kunna koncentrer­a sig och hur ska vi kunna inspirera dem om de sitter och tänker på annat, till exempel vad som hänt på sociala medier, säger Jo-anna.

Att säga till ungdomarna att inte vara på sociala medier är inte ett alternativ.

– Lösningen är inte så enkel. Finns de inte där blir det ett utanförska­p. Det är otroligt svårt att ta bort det när alla kompisar har, säger Jo-anna.

MATS RUNFORS OCH Jo-anna Kriström vill påstå att mobbning på nätet är ett samhällspr­oblem.

– Det är inte bara ungdomar som beter sig illa på nätet, vuxna gör det också. Vi kan inte peka finger åt ungdomarna när vi själva inte vet hur vi ska bete oss, säger Mats.

– Det är bara att scrolla igenom sitt eget konto på Instragam eller Facebook för att se vad vuxna människor skriver för kommentare­r till varandra. Vi måste föregå med gott exempel, säger Jo-anna.

 ??  ?? SOCIALPEDA­GOG. Jo-anna Kriström jobbar dagligen med högstadiee­leverna på Silvertärn­an i Vänersborg. Konflikter på sociala medier är ett växande problem.
SOCIALPEDA­GOG. Jo-anna Kriström jobbar dagligen med högstadiee­leverna på Silvertärn­an i Vänersborg. Konflikter på sociala medier är ett växande problem.
 ??  ?? BITRÄDANDE REKTOR. Mats Runfors upplever att elevernas kränkninga­r på sociala medier går ut över skolarbete­t.
BITRÄDANDE REKTOR. Mats Runfors upplever att elevernas kränkninga­r på sociala medier går ut över skolarbete­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden