Ttela

Över 30 år förstår”

- TROLLHÄTTA­N MELLERUD LILLA EDET ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

förstår hur vi lever. Jag har försökt förklara för mina äldre syskon men inte ens de fattar, säger Maryam Osman.

De fyra ungdomarna använder framför allt Snapchat men också Instagram och Messenger beroende på vem de har kontakt med.

– Enda gången vi sms:ar är det till våra föräldrar, säger Viktor Lundberg och får medhåll från de andra.

Via sociala medier umgås de, snackar, bestämmer träffar, skickar klipp och bilder men också en hel del annat. Det är denna generation­s sätt att umgås och leva. Viktor fick sin första mobiltelef­on när han gick i trean och hade redan från början tillgång till sociala medier. Till skillnad från Maryam som började använda sociala medier betydligt senare.

När det handlar om kränkninga­r och mobbning på sociala plattforma­r har de en klar uppfattnin­g.

– Jag tycker det ät fegt att kränka någon som man inte ser face to face. Jag skulle aldrig göra det eftersom jag vet att kränkninge­n kan vara kvar för alltid. Vill jag säga något till någon så går jag fram till den personen och gömmer mig inte bakom en skärm, säger Maryam och fortsätter.

– I vår ålder skickar vi ofta bilder. Ibland går det så fort och jag har skickat fel någon gång och det var hemskt. Så fort du trycker på skicka så tappar du kontrollen.

DE FÖRKLARAR ATT det finns en jargong på nätet, en jargong som de flesta unga är medvetna men också vana.

– Till slut bryr man sig inte, säger Viktor.

– Att skicka till exempel könsord till någon tror jag bara småbarn gör. Men det är så vanligt i dag så ingen bryr sig längre, säger William.

De medger att de ibland delat bilder och text men intygar att det handlat om kompisar som de redan känner väl. De använder heller inte appar där det går ut på att skicka anonyma meddelande­n och frågor.

– Jag vet några som använder Sarahah men den missbrukas till att skicka riktigt kränkande ord. Jag tror ingen av oss har den, säger Amel.

ATT SKOLAN HAR förbjudit mobiltelef­on på lektionern­a är de inte riktigt nöjda med.

– Mobilförbu­d i skolan löser ingenting. Skolan flyttar bara problemet någon annanstans, då sker det på datorn i stället, säger Viktor.

När Viktor, William, Maryam och Amel får höra om fall där ungdomar eller deras föräldrar blivit dömda att betala skadestånd på över en halv miljon kronor för något som skrivits på nätet blir de upprörda.

– Jag tror att många unga tänker att inget allvarligt kan hända. Att det värsta är böter på 1000 kronor och sedan är det bra, säger Viktor.

– Skulle det hända mig och mina föräldrar skulle behöva betala skulle jag aldrig mer få något jag vill ha, säger Maryam.

ATT INFORMERA OM straff och vad som är okej på nätet skulle vara skolans uppgift tycker de fyra vännerna.

– Men även att polisen kom och berättade, säger Amel.

* Uträkninge­n är gjord av stiftelsen Friends tillsamman­s med nationalek­onomen Ingvar Nilsson. Beräkninge­n per kommun bygger på riksgenoms­nittet för antalet personer utsatta för mobbning.

KIK: Är en app för att chatta med vänner. Den fungerar ungefär som vanliga sms, men istället för ditt telefonnum­mer har du ett användarna­mn som står som avsändare.

Whatsapp: Är en chattapp där användarna kan skicka text, bild, video och ljud till varandra.

Musical.ly: Är en videoapp där användarna spelar in och delar med sig av korta klipp, som ljudsätts med valfritt ljudspår ur det bibliotek som finns i appen. Vanligast är videos där användarna mimar och gör koreografi till musik, samt humorklipp.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? Viktor Lundberg, Maryam Osman och William Kjellsson har ett stort socialt liv på nätet – något många vuxna inte förstår. De vittnar om att kränkninga­r är var-
Bild: ANNIE GRANZELL Viktor Lundberg, Maryam Osman och William Kjellsson har ett stort socialt liv på nätet – något många vuxna inte förstår. De vittnar om att kränkninga­r är var-
 ?? Källa: FRIENDS ?? Ask.fm: Bygger på att användarna ställer frågor till varandra, antingen anonymt eller med användarna­mn som avsändare. Frågorna kan handla om vad som helst, och både frågorna och svaren kan läsas av andra användare.
Källa: FRIENDS Ask.fm: Bygger på att användarna ställer frågor till varandra, antingen anonymt eller med användarna­mn som avsändare. Frågorna kan handla om vad som helst, och både frågorna och svaren kan läsas av andra användare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden