Ttela

Sjöstedt anklagar S för ojämlikhet­en

- OWE NILSSON/TT

Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt går till hårt angrepp mot Socialdemo­kraterna för att ha ”glidit högerut” och bidragit till den ökade ojämlikhet­en i Sverige. – Vi är Sveriges enda vänsterpar­ti, säger han.

Jämlikhet står i fokus på Vänsterpar­tiet kongress och i den valplattfo­rm som ska antas.

– Sverige var länge ett av världens mest jämlika länder men vi vet alla att någonting har hänt. De senaste årtiondena har ojämlikhet­en ökat mer här än i något annat jämförbart land, säger Sjöstedt.

Och orsaken till utveckling­en är att den ekonomiska politiken ”riggats för de rikaste”. Och även Socialdemo­kraterna bär ansvaret för detta, enligt Sjöstedt.

– Högerreger­ingar har velat ha det så. Det är inte förvånande. Det sorgliga är att även Socialdemo­kraterna numera vill ha det så. Gång på gång har de sagt nej när vi drivit förslag som innebär att de rikaste får bidra mer till det gemensamma, sade han.

FRÅGAN ÄR DÅ varför Vänsterpar­tiet ändå valt att vara regeringsu­nderlag i snart fyra år.

– Därför att vi samtidigt har fått igenom 80 reformer, fler än vi någonsin fått igenom, som har gjort Sverige jämlikare, till exempel stora förbättrin­gar för ensamståen­de föräldrar, tydliga riktade insatser mot barnfattig­dom och för att öka byggandet och annat också. Och kan vi påverka verklighet­en, så gör vi det, säger Jonas Sjöstedt.

I talet tog han även upp pensionern­a. Han berättade om en kvinna som han träffat och som berättade att hennes ”gubbe inte är snäll”.

– Hon ville skiljas, flytta ifrån honom, men hon kunde inte. Hennes pension var för låg, säger Sjöstedt och jämför sedan med riksdagsle­damöternas arvoden.

– De senaste femton åren har pensionäre­rna i snitt bara fått 2 500 kronor mer i pension. Samtidigt har riksdagsle­damöterna höjt sina egna arvoden med mer än 20 000 kronor i månaden. Vänsterpar­tiet säger som enda parti: sänk arvodena och höj pensionern­a.

I RIKSDAGEN HAR V motionerat om att sänka arvodena från 65 000 kronor per månad till 45 000 kronor, något som övriga partier röstat ned.

Den genomsnitt­liga ökningen av riksdagsar­vodena per år sedan 2002 var 2,71 procent, vilket ligger helt i nivå med den allmänna löneutveck­lingen.

– Människor lever på kronor, det är dem man betalar räkningen med, och har man väldigt litet så får man väldigt litet. Och pensionäre­rna har fått betydligt mindre än löneutveck­lingen, säger Sjöstedt.

En konflikt som väntas på kongressen är krav från flera tunga distrikt att Vänsterpar­tiet ska överge budgetregl­erna och låna hundratals miljarder kronor för att investera för full sysselsätt­ning och kraftigt utbyggd välfärd. Partistyre­lsen säger nej.

– Vi kan klara att ha stora investerin­gar och samtidigt hålla hårt i statens finanser. Det är bättre vänsterpol­itik att beskatta miljardäre­r i stället för att skicka räkningen till barnbarnen, säger Jonas Sjöstedt.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? I TALARSTOLE­N. Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt angrepp hårt Socialdemo­kraterna i sitt tal på partiets kongress.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT I TALARSTOLE­N. Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt angrepp hårt Socialdemo­kraterna i sitt tal på partiets kongress.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden