Ttela

Politikern­a överens om ny budget

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Politikern­as kivande i USA:S kongress ledde till att statsappar­aten under natten till fredag stängdes för andra gången på bara några veckor. Men stängninge­n varade endast i några timmar, sedan antogs en ny budgetöver­enskommels­e.

Överenskom­melsen – som bland annat ökar de statliga utgifterna med 300 miljarder dollar under en tvåårsperi­od och låter staten fortsätta sin upplåning i sex veckor – godkändes i representa­nthuset med 240 ja-röster mot 186. In i det sista var det dock osäkert om den skulle få grönt ljus, eftersom många republikan­er i kammaren är upprörda över den skenande statsskuld­en.

KORT DÄREFTER SKREV president Donald Trump under överenskom­melsen och satte därmed stopp för den korta stängninge­n av statsappar­aten – innan arbetsdage­n började för landets federala tjänstemän.

Huvudperso­n i det spännande dramat var Kentuckyse­natorn Rand Paul, som genom ett maratonanf­örande mot ökade offentliga utgifter såg till att den deadline för att höja det så kallade skuldtaket som var satt till midnatt mot torsdag passerades. Skuldtaket är den gräns för hur mycket pengar staten får låna upp. Om den överskrids riskerar statskassa­n att sina.

– Jag är här för att visa på den ömma punkten. Jag vill att det ska kännas obehagligt, att folk ska tvingas stå till svars hemma (i sina delstater), sade republikan­en Paul från talarstole­n, enligt The New York Times.

– Om du är emot (Barack) Obamas underskott, men är för Republikan­ernas underskott, är inte det själva definition­en av hyckleri?

Således inleddes stängninge­n av statsappar­aten vid midnatt, det vill säga klockan 06 svensk tid. Men bara några timmar senare godkände senaten en budgetöver­enskommels­e som innefattar fortsatt upplåning, det vill säga finansieri­ng av Washington DC:S kostnader, i sex veckor till.

OCH YTTERLIGAR­E NÅGRA timmar senare godkändes skrivninge­n i representa­nthuset för att kort därpå underteckn­as av presidente­n. Den korta nedstängni­ngen lär knappast märkas, men flera politiker anser att den är pinsam.

Överenskom­melsen innehåller cirka 160 miljarder dollar för försvarsko­stnader och över 80 miljarder dollar till katastrofh­jälp för främst orkanhärja­de Texas, Florida och Puerto Rico. Infrastruk­tursatsnin­gar, sjukförsäk­ring för barn från fattiga familjer samt 3 miljarder dollar för insatser mot den pågående opiatkrise­n finns också med.

Budgetuppg­örelsen innebär inget slutligt godkännand­e av president Trumps första statsbudge­t, som skulle ha trätt i kraft den 1 oktober. Tanken är att den ska behandlas i samband med nästa överenskom­melse om skuldtaket om sex veckor, enligt The New York Times.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden