Ttela

Allianslop­pet växer

NATIONS CHALLENGE: LANDSKAMPE­R MELLAN SVERIGE OCH NORGE

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Det är Allianslop­pet Action Week som nu växer ytterligar­e, och blir ett jättearran­gemang mellan den 18-26 augusti.

Allt utformat som en veckolång landskamp mellan Sverige och Norge.

– Det finns inget liknande, ingen har tagit den positionen, men det gör vi nu, säger Magnus Larsson, han som mer än någon annan förknippas med Allianslop­pet.

Fjolårets landskamp i brottning mellan Sverige och Norge var ett test, och när detta utföll som man ville är man från Allianslop­pet beredda att ta nästa steg.

– Det är en plan som vi haft under flera år.

SÅLEDES MYCKET NYTT, men också en rad lopp under veckan som vi känner igen sen tidigare: Allianslop­pet så klart, Sting Hill Race, Integra Sprint, Gkn-loppet, Klassjogge­n och Ocab-loppet.

Det senare vänder sig till funktionsn­edsatta, och var en nyhet under 2017.

– En jättesuccé, så det gör vi om, säger Eva Sanz de Velasco, som jobbar med Allianslop­pet hon också. Magnus Larsson: – När vi startade Klassjogge­n var vi unika, men nu finns den på fler ställen.

EN AV NYHETERNA är Trollhätta­n City Trail och terränglop­pet i centrala Rugby blir en nykomling under Allianslop­pet, Sverige möter Norge i både P18 och F18. Trollhätta­n är också starten för hela Action Week-veckan. Sedan väntar: ... Short track kayak, sprintvari­anten av kanot, och som kommer att avgöras i kanalen, mitt i staden.

... boxning i regi Skoftebyns AIS där man räknar med cirka tio matcher, förhoppnin­gsvis med hemmaboxar­e i blågult linne på ungdomssid­an.

... brottning mellan Sverige Anorge A på både herr- och damsidan. Meningen är också att landslagsb­rottarna laddar upp med ett Vm-läger i Trollhätta­n under veckan före. ... fäktning. ... rugby där landskampe­rna hämtas från P18 och F18.

... och slutligen padeltenni­s där det blir den första landskampe­n i sporten på svensk mark.

Det har fått namnet Nations Challenge, och blir Allianslop­pets svar på klassiska Finnkampen i friidrott. Men nu blir det Sverige mot Norge, och helt andra idrotter.

LÅT VARA ATT programmet i skrivande stund inte är helt spikat, men landskampe­r i ett större antal blir det alldeles oavsett.

– Om någon idrott faller bort tillkommer någon annan, vi har en reservlist­a, säger Magnus Larsson.

Men russinet i kakan är förstås Allianslop­pet på rullskidor, med ett startfält som får varje arrangör av skidlopp att varje år kasta avundsjuka blickar mot Trollhätta­n.

– Vi har en grym elit, barn och ungdom behöver någon att se upp till.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? HÅRT I MÅL. Målgången av herrklasse­n i Allianslop­pet 2017 slutade med en spurtstrid där Andreas Nygaard (5) från Norge, gick först över mållinjen. Till vänster om Andreas trean Karl-johan Westberg och till höger tvåan Torgeir Thygesen.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE HÅRT I MÅL. Målgången av herrklasse­n i Allianslop­pet 2017 slutade med en spurtstrid där Andreas Nygaard (5) från Norge, gick först över mållinjen. Till vänster om Andreas trean Karl-johan Westberg och till höger tvåan Torgeir Thygesen.
 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? NYKOMLING.
Bild: MATHILDA AHLBERG NYKOMLING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden