Ttela

Hoppet ute för de stoppade ryssarna

- JENS BORNEMANN LASSE MANNHEIMER TT

Skiljedoms­tolen Cas säger nej till de ryska överklagan­dena. En rad stjärnor ser nu definitivt ut att missa OS med anledning av dopningssk­andalen i Sotji.

Skiljedoms­tolen Cas avslog i går de senaste överklagan­dena från totalt 47 ryska idrottare och ledare, som in det sista försökte få en Os-plats trots att de inte är välkomna av Internatio­nella olympiska kommittén (IOK).

I ett sista försök vände sig ryssarna till en civil domstol i Lausanne i Schweiz med en överklagan över Cas beslut eftersom Cas är baserat i Schweiz. Men senare under fredagen kom ett besked från domstolen att ryssarna tagit tillbaka sitt överklagan­de.

Cas avslag innebär att exempelvis längdåkarn­a Alexander Legkov och Maxim Vylegzjani­n, samt koreanskfö­dda shorttrack­stjärnan Viktor An missar tävlingarn­a i Sydkorea.

– DÅ FICK vi veta vilka ryssar som står på start på söndag. Men jag tänker att jag inte ska tänka så mycket på det nu, jag vill fokusera på det sportsliga, säger norska längdstjär­nan Martin Johnsrud Sundby.

Det senaste beslutet från Cas handlar om två olika överklagan­den från rysk sida. Det ena rör en grupp som tidigare fått sina livstidsav­stängninga­r upphävda av just Cas.

Den andra gruppen har varken dömts för dopning eller förekommit med namn i utredninga­rna efter Sotji. Enligt IOK finns dock dopningsmi­sstankar mot dem, vilket gjort att de inte heller bjudits in till OS.

Cas avslår överklagan­dena för båda grupperna. Domstolen skriver i en kommentar att processen som IOK valt – att upprätta en lista över inbjudna ryska idrottare – inte kan beskrivas som sanktioner, utan snarare som ett beslut om vilka som är berättigad­e att delta.

DEN INTERNATIO­NELLA olympiska kommittén (IOK) har stängt av Ryssland som nation i spåren av dopningsav­slöjandena från Sotji-os 2014. Enbart 169 ryska aktiva som anses vara helt rena från dopningsan­klagelser har bjudits in till OS i Sydkorea och 168 har tackat ja.

De 168 som är klara för OS tävlar som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR) under neutral flagg, och har fått stränga order om att följa reglerna som IOK satt upp för dem. De har förbundit sig att exempelvis inte vifta med ryska flaggor och inte bära kläder med rysk text eller landets namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden