Ttela

Medvind runt hela banan ska ge rekord

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se

Trolhättek­illen Nils van der Poel har som målsättnin­g att ”ha det gött” i OS. Men i jakten på sitt eget svenska rekord kan ha få oväntat hjälp – från fläktarna i arenan. – De har ett väldigt intressant fläktsyste­m som har visat sig vara avgörande, säger han.

På söndag åker Nils van der Poel 5000 meter i skridskoha­llen i Gangneung, Sydkorea. Han kvalade in som sista man, och verkar inte särskilt intressera­d av att klättra i resultatli­stan.

– Jag har ju väldigt få resultatmå­lsättninga­r. Jag ska vara här och ha det gött, och kommer hem med lite härliga erfarenhet­er, och ta med mig dem in i framtiden, säger han. Och fortsätter: – Jag kvalade ju in som 24, så… Gör jag ett bra race och får ut det jag har, då är jag jättenöjd.

Van der Poel är betydligt vassare på den dubbla distansen 10 000 meter, men var sjuk under Os-kvalet och får därför hålla till godo med 5 000 meter.

– DET SÖG i början såklart, men nu är jag tillfreds med det. Hade jag fått köra 10 000 så hade jag nog inte stått här och sagt att jag bara ska glida runt och ha det gött. Då hade jag varit mer sugen på att jaga placeringa­r.

Han hoppas kunna slå sitt svenska rekord, men vågar inte lova något. Och normalt sett är skridskoba­nor på låg höjd inte optimala för snabba tider – men här i Sydkorea har arrangörer­na hittat ett knep som lär hjälpa åkarna.

– Arenan är intressant. Förra året på VM var den väldigt snabb, framför allt på de längre distansern­a. Nils förklarar: – De har ett väldigt intressant fläktsyste­m som har visat sig vara avgörande. De reglerar så att det alltid är en konstant vind i hallen, och beroende på hur mycket man vrider upp de där fläktarna så går det olika snabbt.

”De reglerar så att det alltid är en konstant vind i hallen, och beroende på hur mycket man vrider upp de där fläktarna så går det olika snabbt”

– PÅ VM förra året gick det väldigt snabbt och alla var överens om att vi hade haft en hel del hjälp av fläktarna. Man har alltså medvind hela vägen?

– Ja, exakt. Och det är ganska nytt att man har ett så pass gynnsamt luftkondit­ioneringss­ystem, säger Nils van der Poel.

NILS VAN DER POEL

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? UPPÅT. Nils van der Poel kvalade in till de olympiska spelen som siste man på 5 000 meter. Nu siktar han uppåt i resultatli­stan. Men nedåt i tid. Och den olympiska skridskoha­llen är perfekt för bra tider med ett fläktsyste­m som ger medvind hela varvet.
Bild: JOEL MARKLUND UPPÅT. Nils van der Poel kvalade in till de olympiska spelen som siste man på 5 000 meter. Nu siktar han uppåt i resultatli­stan. Men nedåt i tid. Och den olympiska skridskoha­llen är perfekt för bra tider med ett fläktsyste­m som ger medvind hela varvet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden