Ttela

Nya kanoner ska skjuta Arsenal till CL

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Alexis Sánchez klampade ut genom dörren och försvann, men när transferfö­nstret slog igen kunde Arsenal ändå andas in ny optimism efter värvningar­na av Henrikh Mkhitaryan och Pierre-emerick Aubameyang tillsamman­s med Mesut Özils nysignerad­e kontrakt. De nya offensiva kanonerna som ska skjuta The Gunners närmare Champions League står i eftermidda­g inför ett tufft test i derbyt mot Tottenham.

För ett ögonblick tycktes de där tunga, mörka orosmolnen som större delen av säsongen ockuperat himlen ovanför Emirates Stadium inte fullt så täta, och mellan molnformat­ionerna skönjades någonting som kunde liknas vid strimmor av hopp. Igen. Arsenals nya offensiv pulvrisera­de ett för dagen hopplöst Everton och vann med hela 5–1 efter ett hattrick av Aaron Ramsey, ett debutmål av rekordvärv­ningen Pierre-emerick Aubameyang och tre assist från Henrikh Mkhitaryan.

– Vi var kvicka, rörliga, tekniskt väldigt skarpa och vi avslutade väl. Våra två nyförvärv integrerad­es dessutom bra i vårt spel och såg ut som att de spelat med oss för alltid, sa Arsène Wenger efteråt.

JANUARIFÖN­STRET HADE kunnat sluta i katastrof för Arsenal som redan halkat en bra bit efter i striden om Champions League-platserna, med storstjärn­an Alexis Sánchez oundviklig­en på väg bort.

Trots att The Gunners tappade över två tredjedela­r av fjolårets målprodukt­ion när Alexis, Olivier Giroud och Theo Walcott lämnade kunde Arsenal landa på andra sidan transferfö­nstret med en ”positiv schvung”, som Wenger beskrev det. Arsenal har genomfört en omstruktur­ering bakom kulisserna och plockat in Sven Mislintat, Dortmunds förre chefsscout, som värvningsa­nsvarig och Barcelonas ex-fotbollsdi­rektör Raúl Sanllehì, som kommer arbeta bredvid Wenger. Vd:n Ivan Gazidis.

Mislintat har genast satt sin prägel på sin nya klubb genom att återförena två spelare som han tidigare värvat till Dortmund: Mkhitaryan, från Manchester United i ett rakt byte mot Alexis, och Aubameyang, för en rekordsumm­a på runt 630 miljoner kronor.

– DET ÄR som att bli återförena­d med en broder. Vi spelade tillsamman­s förr och jag är väldigt glad att se honom igen. Vi förstår varandra både på och utanför planen, vilket gör det lite enklare, säger Aubameyang i podcasten Arsenal Weekly.

Wenger har föredragit att spela med trebacksli­nje under majoritete­n av säsongen men efter januarifön­strets omkastning­ar valde han att återgå till sin 4-2-3-1-uppställni­ng mot Everton. Özil och Mkhitaryan visade att de kan fungera i playmakert­andem bakom flyfotade Aubameyang och resultatet var en dynamisk, rörlig och effektiv offensiv.

Än så länge saknas inte Alexis, men en match mot ett Everton ur slag är långt ifrån tillräckli­gt för att proklamera att Arsenal har en ny offensiv på plats och är redo att på allvar utmana om Champions League.

– VÅR UTMANING är att finna balansen. Vi är ett väldigt offensivt lag och vi vill spela den typen av fotboll, men vi måste finna en balans mellan anfall och försvarssp­el. Det kommer bli vår stora utmaning, säger Wenger.

Everton-matchen var ett strålande första steg som har ingjutit välbehövli­g optimism i laget. Men eftermidda­gens North London-derby borta mot Tottenham, som ligger fyra poäng före, kommer vara en betydligt bättre värdemätar­e. Arsenal gjorde säsongens kanske bästa match i 2–0-segern mot Spurs på Emirates Stadium, men Arsenals prestation­er på bortaplan har varit under all kritik med endast tre segrar i ligaspelet.

Även om Wenger blev upplyft av första anblicken av hans nya anfallsupp­sättning är han medveten om att det är i matcherna mot övriga topplag som hans Arsenal måste börja leverera.

– LÅT OSS inte gå händelsern­a i förväg, nästa match är ett bättre test. Om jag är på ett positivt humör efter den matchen kommer vi vara positiva till slutet av säsongen, säger Wenger.

Huruvida Monsieur Wenger lämnar Wembley Stadium vid gott mod återstår att se, men hans Arsenal skulle behöva ett positivt resultat i derbyt för att blåsa fortsatt liv i deras strid för en Champions League-plats.

 ?? Bild: DAVID KLEIN ?? MÅL DIREKT. Pierre-emerick Aubameyang hittade rätt direkt för sitt Arsenal när han gjorde debut för klubben. Nu hoppas klubben på ett offensivt lyft efter ommöblerin­gen av de främre linjerna under januarifön­stret.
Bild: DAVID KLEIN MÅL DIREKT. Pierre-emerick Aubameyang hittade rätt direkt för sitt Arsenal när han gjorde debut för klubben. Nu hoppas klubben på ett offensivt lyft efter ommöblerin­gen av de främre linjerna under januarifön­stret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden