Ttela

Som gick i uppfyllels­e

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

för även om de pratade engelska så är ju all informatio­n i datorn på svenska.

ALLA VAR SÅ vänliga, säger han, men själv kände han sig värdelös.

– Det gjorde så ont i hjärtat när jag kände att jag inte kunde hjälpa så många kunder. Det var en chockartad dag. De kunde ha blivit arga, här pratar man svenska och jag är en person som man förväntar sig ska kunna hjälpa kunderna. Men ingen blev arg.

Så vad gjorde han? Jo, han gick ut på parkeringe­n istället och hjälpte kunderna att lyfta in deras varor i bilen. För det behövs som tur är inga språkkunsk­aper. Det var en mycket liten hjälp, säger han blygsamt.

MEN ATT KOMMA hit handlar ju om mer än språket, han har läst mycket om Sverige och inte bara de vanligaste böckerna.

– Nu läser jag en bok om Lagom. Var det rätt uttal? Det är också ett svårt ord. Lagom är mycket grundlägga­nde så vitt jag förstår för att förstå det svenska sättet att tänka och bete sig.

– Fast jag ser inte Zlatan Ibrahimovi­c som en symbol för Lagom, så det kanske ändrar sig och är olika från person till person, men jag tror att det är en slags kultur som ni har i Sverige, tillägger han med lite av glimten i ögat.

JANTELAGEN KÄNNER HAN också till och han säger att kulturen är liknande i Japan. Sticker du ut för mycket är det alltid någon som tar ner dig, du får inte gå utanför ”boxen” alltför mycket. Så kanske är Lagom mer positivt använt, resonerar han.

– Att vara ödmjuk är mycket viktigt i min kultur, att vara enkel, att uppskatta vad jag har är mycket viktigt.

Takeshi Murai fascineras av att svensk kultur verkar vara baserad på förtroende. Att vi får gå på spårvagnen utan att ha biljetten klar, att systemet bygger på att vi själva tar ansvar för att betala. Det gillar han, i många länder är det tvärtom. * Ålder: * Familj: * Bor: * Fritidsint­ressen: * Uppvuxen: I Osaka i Japan med föräldrar och en syster. * Yrkesbakgr­und: Varuhusche­f på ett av Tokyos fyra Ikeavaruhu­s 2014-2017. Dessförinn­an anställd på Ikea Tsuruhama store i Osaka. * Aktuell: Ny varuhusche­f för Ikea Uddevalla.

Och så är han nyfiken på människorn­a, även om han tror att vi i grund och botten är samma varelser och berörs av samma saker, oavsett var vi kommer från. Men att upptäcka det, bit för bit, är spännande.

Har du några särskilda planer för Ikea Uddevalla?

– Nej, inte för att jag är japan eller ny chef. Oavsett vilken bakgrund vi har är vi alla här för att stödja kunderna. Jag är inte i centrum. Vi lyssnar och lär - vad kan vi göra? Jag är inte för att tala om ”Det här är min väg”.

Sushi i restaurang­en?

– Jag har inga sådana planer men som sagt, vi lyssnar på kunderna.

Vi träffas dagen innan Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, går bort. Att han är svårt sjuk vet vi inte och Takeshi Murai säger att han har sett Ingvar Kamprad på flera tidigare möten i Sverige, men inte pratat med honom.

ute i naturen.

HAN BESKRIVER HONOM som en stjärna som alla ville träffa på mötena men säger också att han var på de anställdas nivå, kanske inte precis Lagom men att han inte heller gjorde sig speciell.

– Han var mycket öppen.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? ken är mycket uppskattad­e i Japan, säger Takeshi Murai, och nästan alla har någon Ikeamöbel hemma.
Bild: LASSE EDWARTZ ken är mycket uppskattad­e i Japan, säger Takeshi Murai, och nästan alla har någon Ikeamöbel hemma.
 ??  ?? FILOSOFI. Min pappa har lärt mig att livet är ”gambling”. Först efteråt vet du om ett beslut var rätt eller fel, så var dig själv och tro på det du gör.
FILOSOFI. Min pappa har lärt mig att livet är ”gambling”. Först efteråt vet du om ett beslut var rätt eller fel, så var dig själv och tro på det du gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden