Ttela

Kims syster avslutade med musik

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Nordkoreas hårt styrda medier nämner inte det tänkta toppmöte som sydkoreans­ka talesmän i helgen har gjort ett stort nummer av. Diktatorn Kim Jong-uns representa­nter har nu åkt hem, efter att ha avslutat visiten i söder på en stjärnstin­n konsert.

Nordkorean­ska politiker har hållit ”raka och öppna” samtal med Sydkoreas president Moon Jae-in, berättar statliga medier i Pyongyang efter mötena i fredags och lördags – första gången någon ur Nordkoreas Kim-dynasti är söder om gränsen och träffar ledare för Sydkorea.

Den inbjudan till toppmöte i Pyongyang som Kim Jong-uns lillasyste­r Kim Yo-jong sägs ha framfört nämns dock inte i den nordkorean­ska rapporteri­ngen.

DET VAR VID en måltid i presidentp­alatset Blå huset i lördags för att fira vinter-os som Kim Yo-jong lämnade över ett personligt brev från brodern till Moon.

– Vi hoppas få se er i Pyongyang inom kort, sade hon, enligt sydkoreans­ka tjänstemän som var med.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA beskriver att Kim Yo-jong ”artigt” lämnade över brevet, samt redogjorde för Kim Jong-uns ”avsikter” – utan att gå in på vad dessa innebär.

Sydkorea har signalerat att Moon är positivt inställd till ett möte, men han verkar inte uttrycklig­en ha tackat ja till inbjudan.

På söndagen fortsatte de båda sidorna att umgås. Tillsamman­s gick de på en haussad konsert i Seoul, där det nordkorean­ska bandet Samjiyon spelade både nord- och sydkoreans­k musik. Över 120 000 människor hade försökt få tag på de 1000 biljetter som såldes till allmänhete­n, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Stora stjärnor från båda sidor gränsen sjöng tillsamman­s med Samjiyon, däribland Seohyun från bandet Girls Generation och nordkorean­ska Hyon Song Wol, som väckte stor uppståndel­se redan för några veckor sedan då hon besökte grannlande­t för att planera Oseveneman­gen.

ETT TOPPMÖTE MELLAN koreorna, som varit åtskilda sedan andra världskrig­et, vore historiskt – Kim Jong-un har sedan han tog över då fadern Kim Jong-il dog 2011 aldrig lämnat Nordkorea, och inte heller tagit emot någon annan stats- eller regeringsc­hef på besök.

Det är en kontrast till Kim Jongils och dennes far Kim Il-sungs styre. De tog emot andra ledare i Pyongyang, bland andra Sveriges Göran Persson 2001, och reste också till allierade som Kina och Ryssland.

 ?? Bild: BAE JAE-MAN/TT ?? SKÖNA TONER. Kim Yo-jong och Moon Jae-in, i vitt och grått i mitten, applåderar med under Samjiyon-spelningen på söndagen.
Bild: BAE JAE-MAN/TT SKÖNA TONER. Kim Yo-jong och Moon Jae-in, i vitt och grått i mitten, applåderar med under Samjiyon-spelningen på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden