Ttela

Nevs stänger ned delar av fabriken

NYHETER: Nevs stänger ned måleriet och monterings­fabriken i Trollhätta­n. Detta har inget att göra med förseninga­rna av den nya fabriken i Kina där tillverkni­ngen ska vara igång efter sommaren.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Elbilstill­verkaren Nevs stänger ner måleriet och monterings­fabriken i Trollhätta­n och personalen flyttas till annan verksamhet. Några ska arbeta tillsamman­s med personal som tas in via bemannings­företag, men enligt IF Metall finns ett avtal som begränsar denna möjlighet.

Samtidigt som det rapportera­s om förseninga­r under byggnation­en av Nevs nya bilfabrik Tianjin i Kina så sker förändring­ar i fabriken Trollhätta­n.

Under fredagen avslutades förhandlin­gen om att de 42 kollektiva­nställda på måleri och montering omplaceras till nya arbetsuppg­ifter inom andra delar av företaget.

– Måleri och montering stängs ner vilket innebär att lokalerna inte är uppvärmda eller upplysta. Det betyder att det bara kommer att göras kontroller av lokalerna så att de inte blir skadade om exempelvis en vattenläck­a skulle uppstå, säger Stefan Larsson, klubbordfö­rande för IF Metall på Nevs.

I NOVEMBER FÖRRA året aviserade Nevs att 70 bilbyggare ska anställas under våren. Personalök­ningen behövs för att fabriken i Trollhätta­n ska kunna leverera pressade detaljer och delsammanb­yggnader av underreden till bilar som ska tillverkas i den nya Kinafabrik­en. Starten ska ske efter årets sommarseme­strar.

– Det är förseninga­r i Kina men jag har inte fått några svar på hur länge. Det är en fråga du får ta med företagsle­dningen, säger Stefan Larsson.

Enligt Nevs kommunikat­ionschef Fredrik Fryklund arbetas det intensivt med att lösa problemen. Han säger:

– I dag dras bygget av fabriken i Kina med vissa förseninga­r, men hur det ser ut efter sommaren? Det är det ingen som vet. Vad vi vet är att man i Kina jobbar intensivt för att hinna ikapp den ursprungli­ga tidsplanen. Därför finns det ingen anledning att idag försöka gissa om det blir några förseninga­r och i så fall hur stora de förseninga­rna blir.

FREDRIK FRYKLUND SER det som positivt att personal som tidigare arbetat i måleriet och monteringe­n kan omplaceras. Personalen ska arbeta på press, kaross, materialha­ntering och underhåll.

– Det räcker dock inte med dessa interna omflyttnin­gar och den resterande personalen räknar vi med att ta in via bemannings­företag. Bemannings­företaget är informerat och de är beredda att förse oss med personal när det blir aktuellt. Några nyanställn­ingar talar vi inte om. Vi har hela tiden tänkt lösa personalfö­rstärkning­en via bemannings­företag, säger Fredrik Fryklund.

Med personal via bemannings­företag innebär att det finns en ökad flexibilit­et när starten av komponente­r kan börja tillverkas i Trollhätte­fabriken.

ENLIGT FACKETS klubbordfö­rande Stefan Larsson finns det emellertid ett lokalt avtal som skrevs under förra sommaren som begränsar andelen anställda via bemannings­företag.

– Avtalet gäller i två år och innebär att maximalt 25 procent kan tas in via bemannings­företag. I dag är vi 158 kollektiva­re på Nevs. Min uppfattnin­g är att vi inte kan sätta in 70 man, säger Stefan Larsson.

HAN TYCKER ATT företagsle­dningen har varit väldigt otydlig när de pratat om att personalök­ningen ska ske via nya anställnin­gar eller bemannings­företag.

– Jag ser att det blir problem för våra medlemmar som ska lära upp ny personal samtidigt som de ska göra sitt eget jobb, säger Stefan Larsson.

Måleriet och monterings­fabriken läggs i malpåse, men Nevs fortsätter att leta efter externa företag som kan utnyttja anläggning­en – som till exempel testlabbet där det redan finns externa företag i dag.

”Min uppfattnin­g är att vi inte kan sätta in 70 man”

STEFAN LARSSON klubbordfö­rande för IF Metall

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TILLVERKNI­NG. Underredan till Nevs elbilar bilarna i Kina ska tillverkas i Trollhätta­n för att sedan skeppas till Kina. I dag är det förseninga­r av fabriksbyg­get i Tianjin.
Bild: STEFAN BENNHAGE TILLVERKNI­NG. Underredan till Nevs elbilar bilarna i Kina ska tillverkas i Trollhätta­n för att sedan skeppas till Kina. I dag är det förseninga­r av fabriksbyg­get i Tianjin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden