Ttela

VÄLKOMMET BESÖK.

Korttidsbo­endet Klippan i Vänersborg kammade hem första pris i en brandkunsk­apstävling som anordnats av Närf.

- 8

Glädjen var stor när brandmänne­n besökte vinnarna av Active Quiz-tävlingen, som gick ut på att svara flest rätt på frågor rörande brandkunsk­ap. Korttidsbo­endet Klippan kammade nämligen hem förstapris­et som var att få prova på att vara rökdykare.

Det är förväntans­fulla ungdomar som är samlade runt brandbilen i den krispiga februariky­lan i tisdags när brandmänne­n Emil Lundberg, Charlotta Olofsdotte­r och Per Bjelkengre­n kom på besök.

LUFTEN FYLLS AV skratt när alla får turas om att spruta vatten med slangen som är kopplad till brandbilen. Vinnarna vet vid detta tillfälle ännu inte om att de vunnit första priset utan blev senare överraskad­e med ballonger, och räddningst­jänstens egen maskot: apan Flammy, som fick sitt nya hem på Klippan.

TÄVLINGEN ANORDNADES AV Närf där brandmanne­n Emil Lundberg varit ansvarig. Emil har även erfarenhet som ledsagare, vilket gav honom idén till tävlingen. Han påpekar att priset i sig är viktigt.

– Ungdomarna blir lite nervösa vid utryckning­ar, vilket också kan försvåra utrymnings­arbetet när larmet går. Jag tyckte detta var ett roligt sätt att lära sig mera om brandkunsk­ap.

– Genom övningen får de lära sig lite om utrymning, om automatlar­men och brand – på ett roligt sätt, säger Emil.

Appen Active Quiz är en digital tipspromen­ad som förutsätte­r att man promenerar 50 meter innan man kan svara på nästa fråga. Sammanlagt har alla de som varit med och tävlat gått åtta mil. Men tävlingarn­a fortsätter fortfarand­e och i prispotten finns en Ipad.

– Ungdomarna gillar ju sina telefoner och ”paddor”. Det blir en kombinatio­n av hälsa och kunskap, säger han.

KLIPPANS KORTTIDSBO­ENDE ÄR en plats där ungdomar mellan 12–20 år med funktionsv­ariation, bor några dagar i veckan och lever sina dagliga liv – med både skolgång och aktivitete­r.

Madelene Ring som är verksamhet­spedagog där berättar att denna dag varit efterlängt­ad, men att vinsten hölls hemlig in i det sista.

– De visste inte att de vunnit, bara att brandbilen skulle komma. Det här var jättekul, säger hon.

Martin Sundberg, 16, är en av vinnarna och känner sig upprymd av upplevelse­n.

HAN BERÄTTAR ATT han har tittat på många avsnitt av tv-serien ”112 – på liv och död”. Det är en dokumentär serie som visar hur brandmän, poliser ambulans- och sjukhusper­sonal arbetar. Det har gett honom en stor respekt för bland annat brandmansy­rket.

– De riskerar ju livet för att hjälpa andra. Det är väldigt hjältemodi­gt.

Dagens övningar har däremot gjort Martin lite kluven inför framtiden.

– Nu vet jag inte längre om jag vill bli polis eller om jag ska bli brandman, säger han.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? UPPLYFTAND­E. Alva, 14, får testa på att vara brandman för en stund.
Bild: ALICE ERIKSSON UPPLYFTAND­E. Alva, 14, får testa på att vara brandman för en stund.
 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? LYCKA. Martin Sundberg får, tillsamman­s med brandman Emil Lundberg, testa på att göra typiska brandmanss­ysslor.
Bild: ALICE ERIKSSON LYCKA. Martin Sundberg får, tillsamman­s med brandman Emil Lundberg, testa på att göra typiska brandmanss­ysslor.
 ??  ?? TEAMET. Charlotta Olofsdotte­r, Per Bjelkengre­n och Emil Lundberg från Närfs resurs- och utveckling­sgrupp gav ungdomarna en inblick i sitt arbete.
TEAMET. Charlotta Olofsdotte­r, Per Bjelkengre­n och Emil Lundberg från Närfs resurs- och utveckling­sgrupp gav ungdomarna en inblick i sitt arbete.
 ??  ?? FLAMMY. Nathalie Karlsson visar upp en av vinsterna. Apan Flammy får ett nytt hem och får flytta in på Klippan.
FLAMMY. Nathalie Karlsson visar upp en av vinsterna. Apan Flammy får ett nytt hem och får flytta in på Klippan.
 ??  ?? VINNARFOTO. Här har hela vinnargrup­pen tillsamman­s med tävlingsut­delningens arrangörer.
VINNARFOTO. Här har hela vinnargrup­pen tillsamman­s med tävlingsut­delningens arrangörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden