Ttela

Hur mycket Nevs hamnar i Kina?

LÅNG BILVÄNTAN. Väntans tider råder för Nevs och än så länge är osäkerhete­n stor. En intressant fråga är omfattning­en av den lokala närvaron framöver.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Veckans besked om att elbilsföre­taget Nevs sätter både måleridele­n och monterings­fabriken på paus tills vidare var inte helt oväntat.

Färdigstäl­landet av själva bilfabrike­n i Kina drar efter snart tre år av uppbyggnad ännu ut på tiden och därmed är det bara för verksamhet­en här att anpassa sig så länge.

I praktiken är fabriken i Trollhätta­n trots allt redan nedstängd och arbetet företaget ägnar sig åt just nu är av den förberedan­de typen. Samtidigt blir signalen, om än omedvetet, att det är ett bra tag kvar.

FÖR NOG VÄCKS frågor om hur nära föreståend­e nästa fas mot faktisk bilprodukt­ion är när ett företag aktivt kommer sluta underhålla egna verkstadsl­okaler som senare ska ha betydelsef­ulla roller. Även om det inte är någon hemlighet att Nevs går i väntans tider talade man så sent som i mitten av november optimistis­kt om nyanställn­ingar av omkring 70 personer. Kontrasten mot planen är nu stor när detta inte blir av: Omplacerin­gar görs och bemannings­företag ska användas.

DET TALAS NU vagt om sommaren. ”I dag dras bygget av fabriken i Kina med vissa förseninga­r, men hur det ser ut efter sommaren? Det är det ingen som vet. Vad vi vet är att man i Kina jobbar intensivt för att hinna ikapp den ursprungli­ga tidsplanen”, sa Nevs kommunikat­ionschef Fredrik Fryklund i TTELA 18/2.

I höstas var 10 000 färdiga bilar det totala produktion­smålet för 2018, något som man hoppades kunna utökas drastiskt redan till 2019 (TTELA 15/11-17). Med de tidsmässig­a oklarheter­na som nu svävar över Nevs kan framstår det som tveksamt om tiden kommer räcka för att nå årets mål.

Framöver tornar en större fråga upp sig. Låt säga att kinesiska fabriken under året står redo och att det hela börjar rulla på. Hur kommer det i nästa steg se ut ur ett lokalt perspektiv när det gäller arbetstill­fällen?

För när en så stor del av bilprodukt­ionen blir förlagd till Kina blir en oundviklig fråga om Trollhätta­n framöver rentav kommer få behålla den omfattning av verksamhet­en man har i dag.

FÖRMODLIGE­N FINNS REDAN hos många en förväntan om en stabil, till viss del till och med expanderan­de, verksamhet. De just nu förekomman­de oklarheter­na om när bilarna kan börja produceras och hur många tjänster som kommer finnas kan däremot i sig skapa orosmoln för de närmaste årens möjlighete­r att skapa ett starkt varumärke lokalt.

Förhoppnin­gsvis kan våren utmynna i en något större klarhet. Om allt går vägen ser den miljömedve­tna anda Nevs riktar in sig på ut att åtminstone ha förutsättn­ingarna att med tiden kunna bli en stark och betydelsef­ull näringsliv­smotor.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NEVS I TROLLHÄTTA­N. Vad kommer att få finnas kvar med tiden?
Bild: STEFAN BENNHAGE NEVS I TROLLHÄTTA­N. Vad kommer att få finnas kvar med tiden?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden