Ttela

DE SKA RÄDDA DEN RÖDA PANDAN

- JOHAN LINDAHL 0522-99000

Nordens ark har alldeles nyligen beviljats ett bidrag på 4,8 miljoner kronor till ett nytt projekt. Ändamålet med projektet är att rädda den sårbara röda pandan i Nepal.

Den röda pandan, eller kattbjörne­n som den också kallas, är sedan 1996 en hotad art. I snart 25 år har Nordens ark hållit röda pandor och deltar i det europeiska avelsprogr­ammet EEP (European Endangered species Programme) som finns för arten, med syfte att etablera och bevara.

IARTEN LEVER bambuskoga­rna längs Himalayas bergsslutt­ningar i centrala Asien, och en av de största anledninga­rna till att den far illa är att den delar hemvist med flera hundra miljoner människor som livnär sig på att skövla skogen och jaga pandan för dess fina päls. Det händer även att den röda pandan fastnar i fällor avsedda för räv.

DET NYA PROJEKTET som ska genomföras i samarbete med Red Panda Network i Nepal har tilldelats 4,8 miljoner kronor i bidrag från Post kod lotteriets överskott.

Projektled­are Christer Larsson på Nordens ark förklarar lite mer ingående vad projektet ska gå ut på.

– Pengarna ska gå till att hjälp aR P Nattlära lokalbefol­kningen omen hållbar livsstil. De använder gamla lerugnar till att laga mat som kräver jättestora mängder ved. I projektet ska vi lansera och distribuer­a en ny sorts spis som bara förbrukar en tredjedel så mycket. Det kommer att göra stor skillnad, säger han.

Han berättar också att ett informatio­nscenter ska byggas i Nepal, där tanken är att befolkning­en ska utbildas i att leva hållbart redan som barn.

”Den är en nyckelart i det här området, och om den försvinner kommer det påverka 100 andra arter”

CHRISTER LARSSON projektled­are Nordens ark

ANLEDNINGE­N TILL ATT den röda pandan är så viktig är att den har stor betydelse för andra arters överlevnad i ekosysteme­t.

– Den är en nyckelart i det här området, och om den försvinner kommer det påverka 100 andra arter, förklarar Christer Larsson.

PROJEKTET SKA PÅGÅ i tre år och förväntas utbilda omkring 100 000 människor under tiden.

När tidningen besöker pandaparet blir de matade med bambu av Christer Larsson. Han berättar glatt att de hört tecken på att en bebis snart kan vara på gång.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BAMBUBJÖRN. Även om den röda pandan är ett rovdjur, äter den mest bambu, som på bilden. Det händer dock att den fångar en och annan fågel, berättar Christer Larsson.
Bild: LASSE EDWARTZ BAMBUBJÖRN. Även om den röda pandan är ett rovdjur, äter den mest bambu, som på bilden. Det händer dock att den fångar en och annan fågel, berättar Christer Larsson.
 ??  ?? MINDRE HOTAD. Även om arten anses mindre hotad nu än för 20 år sedan, uppskattas population­en vara mindre än 10 000 individer.
MINDRE HOTAD. Även om arten anses mindre hotad nu än för 20 år sedan, uppskattas population­en vara mindre än 10 000 individer.
 ??  ?? VARM PÄLS. Den röda pandan lever i ett liknande klimat som det vi har i Sverige, och den tjocka pälsen skyddar bra mot kyla.
VARM PÄLS. Den röda pandan lever i ett liknande klimat som det vi har i Sverige, och den tjocka pälsen skyddar bra mot kyla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden