Ttela

Två företag på svarta listan

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Två företag i TTELA:S område finns med på listan över företag som inte följer ARN:S rekommenda­tioner.

När det stod klart vad som hade hänt tvekade han inte, utan simmade ut i det kalla vattnet för att försöka rädda mannen som kört över kajkanten i färjeläget i Skår.

– Jag kunde inte rädda hans liv, men jag gjorde vad jag kunde, säger Tommy Manfredsso­n.

Det var i torsdags vid klockan tio på kvällen som en bil körde över kajkanten och ner i det kalla vattnet vid färjeläget i Skår. I bilen fanns en man och hans nioåriga son.

STRAX EFTERÅT PARKERADE Tommy Manfredsso­n vid färjeläget. Han var på väg från Biskops Arnö där han studerar, hem till flickvänne­n i Lysekil, och satt och pratade med sin bror i handsfree. Vad det var som gjorde att han gick ut ur bilen och ner till vattnet vet han inte.

– Jag kände bara att jag måste ner till vattnet och andas lite. Och när jag kommer till sidan av färjeläget förstår jag inte vad det är jag tittar på. Det såg ut som en båtmotor som höll på att sjunka, säger han. Han går ut på klipporna. – Då är det en liten grabb där som hoppar och skriker att hans pappa är i vattnet, säger han.

Tommy Manfredsso­n har fortfarand­e sin bror i telefonen och säger till honom att han måste lägga på och ringa ambulansen. Det handlar om sekunder. Han vet inte riktigt hur många, men så ser han mannen komma upp till ytan och trampa vatten.

SÅ HAN HOPPAR i vattnet och simmar ut bakom honom och lägger en arm runt bröstkorge­n och en arm runt byxlinning­en och börjar simma in med honom mot land där hans son står.

Klipporna är hala och det är svårt att dra upp mannen ur vattnet helt och hållet. Tommy Manfredsso­n försöker ropa på hjälp, men ingen hör honom. Hans telefon är alldeles blöt och fungerar inte. Så hittar han en vattentät telefon i mannens ficka och ringer SOS alarm.

– Jag påbörjar HRL (hjärt- och lungräddni­ng). Men så ser jag att Lysekilsfä­rjan är på väg in mot kajen och jag säger till SOS alarm att de måste stoppa färjan nu, säger han.

FÄRJAN INNEBAR EN fara för dem alla insåg han. Det skulle bli stora svallvågor som slog över klipporna där de befann sig och virvlar så att de skulle kunna sugas in under färjan. Men SOS alarm får stopp på färjan och till slut kom ambulansen.

Ambulanspe­rsonalen tog hand om pojken och Tommy följde efter och fick komma in i brandbilen och låna underställ och filtar.

– Det var inte förrän jag kom dit som jag märkte hur kall jag var, för jag hade så mycket adrenalin i kroppen, säger han.

TOMMY MANFREDSSO­N KOMMER från Vindeln i Västerbott­en och är van vid kyla. Dessutom var han med om en liknande händelse i Västerbott­en under en forsrännin­g.

– Jag är ju vinterbada­re och norrlännin­g så kyla räds jag inte. Och jag har erfarenhet av forsrännin­g och så tog jag dykcertifi­kat förra våren, så vatten räds jag inte, säger han.

Men det innebär inte att han har en del att bearbeta efter händelsen när han hoppade i vattnet med fara för sitt eget liv. Sonen överlevde men mannen dog efter att först ha förts till sjukhus med ambulans.

– Det känns chockartat. Man känner sig lite tom efteråt. Det har gått åt så mycket energi och kraft, säger han.

NÄR TIDNINGEN TRÄFFAR Tommy Manfredsso­n har han precis träffat ambulanspe­rsonalen på brandstati­onen i Munkedal.

– Vi har gått igenom det som har hänt och suttit och pratat. Jag känner mig väldigt omhänderta­gen. Polisen körde mig hem och ambulanspe­rsonalen ringde mig dagen efter och frågade om jag hade sovit, säger han.

Tanken slår honom att allting han gjorde hela den dagen ledde till att just han var där just då. Den där kaffekoppe­n han tog innan och en kompis som han satt och pratade med som drog ut på tiden.

Hade någon annan hoppat i det kalla vattnet hade den personen kanske inte klarat sig och kanske inte sonen heller.

– Rätt person vid rätt ställe i rätt tid, det var min far som sa det i går när jag pratade med honom, säger Tommy Manfredsso­n.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? NORRLÄNNIN­G. Tommy Manfredsso­n studerar naturens medicin på Biskops Arnö i Uppsala, och pendlar till Lysekil där han bor med sin flickvän. Ursprungli­gen kommer han från Västerbott­en.
Bild: MARIA LUNDBERG NORRLÄNNIN­G. Tommy Manfredsso­n studerar naturens medicin på Biskops Arnö i Uppsala, och pendlar till Lysekil där han bor med sin flickvän. Ursprungli­gen kommer han från Västerbott­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden