Ttela

Skydda bärgarna bättre

OLIKA KRAV. Krav på säkerheten på landets vägar skiljer sig åt. Ett mer samlat grepp vore välkommet.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Du tänker förmodlige­n inte på frågan dagligen. Men på landets vägar har bärgarna en oerhört betydelsef­ull roll för säkerheten. I dagens TTELA på nyhetsplat­s möter Joachim Flodin bärgaren Emma Johansson och utifrån hennes berättelse är det tydligt hur viktigt det jobb hon i vardagen utför är.

Bärgning är ett riskfyllt arbete och som Johansson tar upp visar långt från alla trafikante­r ute på vägarna aktsamhet inför de som bärgar. Så kallade Tma-fordon, som hon i artikeln tar upp, ser ut att vara en viktig pusselbit.

TMA STÅR FÖR Truck Mounted Attenuator och är ett energispar­ande påkörnings­skydd som appliceras på fordon och är flitigt förekomman­de vid vägarbeten och just bärgningss­ammanhang. Till skillnad f rånväg koners mer utmärk andefunkti­on l ängsväga ringer alltså T m a-skyddet, med sina påkörnings skyddande krockkudda­r, en mer direkt säkerhet.

I landet ser kraven på Tma-skydd på fordon olika ut och det är främst en fråga för arbetsgiva­re att bedöma om situatione­n på en väg kräver det eller inte. Även Arbetsmilj­överket kan göra vissa nedslag men utfärdar inga generella direktiv av den bestämmand­e typen nationellt.

FÖR TVÅ ÅR sedan krävde Arbetsmilj­överket en riktad skärpning för Stockholms län då fler vägar än tidigare behövde ha Tma-fordon (P4 Stockholm 1/3-2016.) I samma veva utökade myndighete­n kravet på Tma-skydd på vägar i Sörmland och Östergötla­nd (Svensk Åkeritidni­ng, 5/1-16). Om Tma-krav, utfärdade av Arbetsmilj­överket, finns på en viss väg och fordon kör utan väntar kännbara viten.

En bit framåt, absolut, men att det enbart gäller vissa områden där det verkligen bedömts behövas kan inte i sig innebära att våra vägar här vore betydligt mer säkra.

I samband med att Tma-krav 2015 infördes på en del håll i landet menade Arbetsmilj­överket Västs chef Pernilla Niia att övergripan­de, nationella regler vore fel. ”Riskerna som uppstår vid servicearb­ete på väg varierar från jobb till jobb. Arbetsgiva­ren och arbetstaga­rna måste veta hur riskerna ska hanteras och vilka åtgärder som behövs”, sade hon i ett utlåtande på myndighete­ns hemsida (15/1-6).

DET FAKTUM ATT landets vägar ser olika ut kan inte få innebära att en generell Tma-policy för Sveriges vägar saknas. Då det innebär ökade omkostnade­r att tillämpa Tmaskydd kan det finnas företagsmä­ssigt förståelig­a skäl att inte själv gå före om en väg inte bedömts extra riskabel.

På samma sätt kan en effekt av att vissa svenska vägar lyfts fram göra att övriga bedöms som tillräckli­gt säkra och att TMA inte används ”i onödan”. Vägsäkerhe­ten måste bli mer likvärdig i landet.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SKILLNAD. Säkerhetsk­raven för bärgningar skiljer sig.
Bild: STEFAN BENNHAGE SKILLNAD. Säkerhetsk­raven för bärgningar skiljer sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden