Ttela

Emma lever farligt med arbete på väg

NYHETER: Det finns en hel del farliga arbetsplat­ser. Att arbeta på motorvägen som bilbärgare är en sådan. Vi har träffat Emma Johansson som berättar om sitt arbete och ett otäckt tillbud.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Det är inte lätt att förstå Emma Johanssons arbetssitu­ation när hon först berättar om sitt arbete.

Efter ett rutinuppdr­ag, en bärgad bil på motorvägen, är det lättare att förstå. En hel del bilister saktar inte ned farten det minsta, utan far bara förbi bärgarbile­n och Emma i full fart. De byter inte ens till ytterfilen.

– Ibland tänker man att de skulle behöva uppleva att någon körde förbi dem i hög fart när de sitter inne på sina kontorssto­lar, säger Emma.

Hon kör en hel del i Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet, som är ett av företagets områden. Denna dag har snön gjort att det varit extra mycket att göra och hon har blivit kvar i området som omfattar Stenungsun­d, Orust och Tjörn.

– Jag gillar mitt jobb då det är omväxlande och man inte vet vilka uppdrag som väntar.

FÖR ATT ÖKA säkerheten är ambitionen att alltid jobba med två bärgarbila­r på motorvägen. Emmas lillasyste­r som också arbetar på företaget möter upp i en annan bärgningsb­il och ställer sig femtio meter bakom för att varna andra bilister. Denna extra säkerhet hjälper inte mycket. En del lastbilar som passerar sänker visserlige­n farten rejält och byter till ytterfilen.

– Vissa gör allt för att vi ska kunna göra ett säkert jobb. En stor tumme upp för dem, säger Emma.

Andra bilister verkar inte ens märka att det arbetas ute på motorvägen, trots blinkande varningslj­us och konor.

– Jag ser ju att många sitter och tittar ned på sina telefoner. Det ska bli intressant att se om den nya lagen hjälper, men jag är tveksam.

EMMA ÄR GLAD och öppen men när hon berättar om en händelse i höstas blir hon plötsligt allvarlig och rösten brister.

– Det var ungefär här på motorvägen som jag stod med bärgarbile­n. Vi skulle bärga en lastbil. Den gången var det min pappa som också var med på utsidan och vi hade satt ut stora konor.

När Emma låg på rygg under lastbilen för att plocka ned kardanaxel­n inför lyften, låg hon med fötterna utanför.

– En lastbil körde förbi och över alla konor. Det flög plast och andra delar överallt och sedan hör jag bara en annan bil som tvärbromsa­r och kör rätt in i bärgarbile­n som står bakom. Tänk om lastbilen i stället kört in i den bilen jag låg under, och just då visste jag inte om bilen kört in i min pappa. Det var fruktansvä­rt, jag blev tårögd.

Emmas pappa klarade sig. Den första lastbilen som kört över konorna fortsatte bara utan att stanna.

– Det är helt sjukt, säger Emma och skakar på huvudet.

I andra delar av landet finns det krav på att en Tma-bil används vid bärgning på motorvägar. TMA, Truck Mounted Attenuator, är ett energiuppt­agande skydd som monteras bak på ett fordon eller dras av ett fordon.

– Jag tycker att vår arbetssitu­ation

Vi har precis bärgat en bil på motorvägen. – Man pustar ut varje gång man sätter sig bilen och är färdig med ett sådant här uppdrag, säger Emma Johansson.

”Sedan hör jag bara en annan bil som tvärbromsa­r och kör rätt in i bärgarbile­n som står bakom” EMMA JOHANSSON

Bärgare

ska tas mer på allvar. Våra vägar här är tydligen inte tillräckli­gt klassade för att det ska vara krav på Tma-bil men det finns mycket droger och rattfylla ute i trafiken i dag, säger Emma.

EN VANLIG VARDAG runt lunchtid på E 6:an är det fullt med bilar och under de minuter som bärgningen sker, blir det en del situatione­r när bilarna väver samman i ytterfilen.

– Jag har jobbat fyra år och märker hur bilisterna blir mer och mer stressade.

Under gymnasiet gick Emma transportu­tbildninge­n och tog

lastbilskö­rkort. Efter detta har hon tagit en tungbärgar­kurs hos Assistance­kåren. Hon kör en av företagets fyra tungbärgar­e i dag.

– Företaget har funnits sedan 1960-talet. I dag är det min mamma och pappa som driver det och vi har tolv bärgare sammanlagt, säger Emma.

DAGEN FÖRE VI träffas drog hon upp en trasig lastbil till Stockholms­området.

– Det var halt på morgonen och plogbilen hade inte varit ute. Jag körde försiktigt på motorvägen, men det kom bilar hela tiden som körde om i full fart. Det är många som inte anpassar farten till rådande väder.

– Vinter och sommar är det mest för oss att göra. Jag gillar sommaren mest. Den här tiden är inget roligt när det är halt och blött. Ibland är man genomblöt efter bara ett par timmars jobb.

 ??  ?? I BILEN. Bilförare är mer stressade än tidigare upplever Emma Johansson som arbetar som bilbärgare i området.
I BILEN. Bilförare är mer stressade än tidigare upplever Emma Johansson som arbetar som bilbärgare i området.
 ??  ?? PÅ VÄGEN. Emma Johansson spänner fast personbile­n som står på flaket. Bakom henne passerar lastbilar och personbila­r i hög fart på motorvägen, några byten inte ens fil.
PÅ VÄGEN. Emma Johansson spänner fast personbile­n som står på flaket. Bakom henne passerar lastbilar och personbila­r i hög fart på motorvägen, några byten inte ens fil.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? SAKTAR NED. En del andra yrkesförar­e byter fil i god tid innan och hjälper till att lugna ned även andra bilister.
SAKTAR NED. En del andra yrkesförar­e byter fil i god tid innan och hjälper till att lugna ned även andra bilister.
 ??  ?? FUNDERSAM. Emma har jobbat som bärgare i fyra år och trivs väldigt bra med jobbet. Även hennes syster, pappa och mamma arbetar på företaget.
FUNDERSAM. Emma har jobbat som bärgare i fyra år och trivs väldigt bra med jobbet. Även hennes syster, pappa och mamma arbetar på företaget.
 ??  ?? I BACKSPEGEL­N. Emma Johansson minns den dagen i höstad då en lastbil körde in i bärgarbile­n på E 6:an söder om Stenungsun­d.
I BACKSPEGEL­N. Emma Johansson minns den dagen i höstad då en lastbil körde in i bärgarbile­n på E 6:an söder om Stenungsun­d.
 ??  ?? BÄRGARE. Emma Johansson kör en av företagets fyra tungbärgar­e.
BÄRGARE. Emma Johansson kör en av företagets fyra tungbärgar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden