Ttela

Nej, vi ville inte lägga ner fler servicehus

- MARIANNE RAMM ordförande i Vänsterpar­tiet Vänersborg

Vänsterpar­tiet röstade bifall till den reviderade boendeplan­en både i socialnämn­den och i kommunstyr­elsen. Nu, efter många diskussion­er och samtal, har vi tänkt om. Att tänka om kritiserad­es i fullmäktig­e. Vi anser att det är en styrka att våga ändra sig när ny informatio­n kommer och våra medlemmar fått säga sin mening.

VI FICK HÖRA att alla kommer att tas omhand med hemtjänst. Det är vi övertygade om. Men, det är stor skillnad med ett boende och hemtjänst. Man får en kontaktper­son och samma gäng ska komma. Vi tror att de flesta av oss här vet att det inte fungerar så. I värsta fall tvingas en människa möta över hundra olika människor som ska hjälpa till med de mest intima och personliga behov. På ett serviceboe­nde finns det personal hela tiden och personalom­sättningen är naturligtv­is lägre.

Socialnämn­den ska undersöka; vi kanske kan ha aktivitete­r, vi gör så gott vi kan, vi tänker oss att ha matsalen kvar och så vidare. Det duger inte som underlag för att ta detta beslut, i slutändan det handlar om ett värdigt liv.

MOTIVET TILL ATT lägga ner serviceboe­ndena är att de inte efterfråga­s. Det finns i dag bara några tomma platser och behovet av serviceboe­nde är uppenbart. I socialnämn­den har vi fått informatio­n om att nedläggnin­gen inte beror på ekonomiska skäl, men i kommunfull­mäktiges debatt som följde på mitt yrkande framkom att det är av ekonomiska skäl som serviceboe­ndena läggs ner. 17 miljoner ska sparas.

2017 gick Vänersborg­s budget med 76 miljoner i överskott.

Det saknas en konsekvens­beskrivnin­g. Vi har inte hunnit se någon utvärderin­g av effekten efter att Runnarebo och Kastanjen lades ner.

Det är ett stort steg mellan servicehus och särskilt boende. Vi tror att detta mellanting av boende behövs.

I Socialnämn­dens handlingar, 2017-11-23, står att läsa att förvaltnin­gen ser en möjlighet att minska kostnaden för köpta platser inom omsorg för funktionsh­indrade. Dessutom ser man en möjlighet till ett ökat ekonomiskt utrymme för hemtjänst, det kommer att behövas. Kostnaden för hemtjänst kommer med största sannolikhe­t att öka mycket när servicehus­en stängs. Vi har redan sett att den ökar. Det är inte alls konstigt med exempelvis kvarboende­principen.

VI SAKNAR OCKSÅ en ekonomisk konsekvens­beskrivnin­g då vi vet att det finns kommuner som funderar på att starta nedlagda servicehus igen, utifrån att kostnadern­a för hemtjänst ökat lavinartat. Kostnaden för servicehus var mindre än det stora hemtjänstb­ehovet för dessa mottagare av omsorg.

Kommunfull­mäktige avslog mitt yrkande om återremiss, därför reserverad­e vi oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden