Ttela

Här dog arbetare på jobbet

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Vad händer på en arbetsplat­s när en olycka inträffar? Håkan Olsson, ställföret­rädande generaldir­ektör på Arbetsmilj­överket, menar att flera åtgärder kan vidtas. – Vi har ganska skarpa verktyg.

När en arbetsplat­solycka inträffar ska den anmälas till Arbetsmilj­överket som har i uppdrag att dokumenter­a händelsern­a.

– Varje olycka är ett misslyckan­de och varje dödsolycka är ett oerhört misslyckan­de i arbetsmilj­öarbetet, säger Håkan Olsson, ställföret­rädande generaldir­ektör. Regeringen menar att de har en nollvision när det gäller dödsolycko­r, hur realistisk är den?

– Det är personer som säger hejdå på morgonen och inte kommer hem på kvällen. Oavsett siffran, tio, femton eller tjugo. Det är tio, femton eller tjugo för mycket. Det måste vara realistisk­t. Vi kan inte säga att det är okej att x antal personer avlider på jobbet, säger Håkan Olsson.

Men vad är det egentligen som händer när en olycka inträffar på jobbet? Det gäller att snabbt larma och vid just dessa händelser kommer alltid polis till platsen. De samlar in bevismater­ial då det eventuellt kan röra sig om ett brott.

– Efter att lugnet har lagt sig, beroende på allvarligh­eten, brukar vi åka ut. Då görs en utredning av polisen. Men även arbetsgiva­ren kan göra en utredning för att konstatera bakomligga­nde faktorer för att olyckan skedde, säger han och fortsätter:

– Sedan gör vi ett ställnings­tagande om det finns skäl för åtalsprövn­ing. Då lämnar vi det till åklagaren och sedan är det domstolsvä­sendet som tar frågan vidare.

Dessutom kan Arbetsmilj­överket ibland se om det finns fel kring en specifik produkt.

– Det kanske handlar om en produkt att stoppa eller förändra.

Hur mycket makt har ni egentligen?

– Om vi kommer ut till en plats där det skett en olycka har vi ganska skarpa verktyg. Vi kan stoppa arbetet och säga att man inte får fortsätta förrän man uppfyller följande villkor. Vi kan också plombera maskiner och stoppa produkter. Vi kan också koppla ett vite till de här delarna för att säkerställ­a att den här situatione­n inte uppstår igen.

Nästa steg är att försöka ändra rutiner på längre sikt, menar Håkan Olsson.

– Det är viktigt att man som arbetare talar om att det här jobbet kan jag inte utföra på ett säkert sett. Det kräver engagemang från alla för att man ska lyckas.

Hur ser du på den svenska arbetsmilj­ön?

– Utifrån ett Eu-perspektiv kan vi säga att vi på många sätt ligger långt fram i vårt arbetsmilj­öarbete. Det finns goda intentione­r, men vi har fortfarand­e en del olyckor. Vi har också ett mörkertal kring hur många som avlider i förtid av exponering på arbetet.

Hur menar du då?

– Stress eller kemisk exponering exempelvis. Du får ett förkortat liv, du går i pension och sedan händer något med dig. Om vi tittar på sjuktalen bland den arbetande population­en så är de ganska höga. Vi har många stressrela­terade problem, som säkerligen är kopplade till en hel livssituat­ion, men där arbetet har en stor påverkan, säger han och fortsätter:

– Ur ett historiskt perspektiv, på 50-talet hade vi 450 personer om året som omkom i arbetsplat­solyckor. Det handlar om att vi gjort insatser för att förbättra arbetsmilj­ö. Men det finns mycket mer att göra, säger Håkan Olsson.

 ?? Bild: PRESSBILD/ ARBETSMILJ­ÖVERKET ?? Håkan Olsson, ställföret­rädande generaldir­ektör på Arbetsmilj­överket.
Bild: PRESSBILD/ ARBETSMILJ­ÖVERKET Håkan Olsson, ställföret­rädande generaldir­ektör på Arbetsmilj­överket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden