Ttela

Svartlista­t företag: ”Folk är inte kloka”

- VÄNERSBORG/LILLA EDET

Två företag i TTELA:S område är med på ”svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamatio­nsnämndens rekommenda­tion. – Folk är inte kloka, säger en av företagarn­a.

Två gånger per år sammanstäl­ler tidningen Råd & Rön sin Svarta lista med företag som inte följer beslut fattade av Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN. Enligt GP är det 18 västsvensk­a företag som hamnat på den senaste listan. Två av företagen finns i TTELA:S område; Lilla Edets buss/taxi och Autocompan­y i Vänersborg.

LILLA EDETS BUSS/TAXI har anmälts på grund av att en utlovad vinguide på en bussresa ersattes med ett kompendium. ARN rekommende­rade att kunden skulle ersättas med 4 000 kronor, vilket Lilla Edets buss/taxi inte har gjort. Företaget avböjer att kommentera i TTELA.

Autocompan­y i Vänersborg hade tre anmälninga­r på sig från förra året, varav en är den som satt företaget på svarta listan.

Kunden krävde ersättning från företaget på totalt 28 935 kronor. Detta sedan han upptäckt en rad fel på bilen kort efter köpet, felen rörde bland annat bromsarna – som Autocompan­y hävdat var nyrenovera­de. När kunden påtalar felen åtgärdar Autocompan­y en del av felen. Resterande service görs på en verkstad. Det är de kostnadern­a som kunden krävt ersättning för.

SAMIR AJVAZOV ÄGER Autocompan­y i Vänersborg. När TTELA först når honom på telefon säger han att han inte förstår någonting, och att han inte har fått några som helst handlingar från ARN.

Dagen efter, när TTELA begärt ut handlingar­na från ARN, säger han:

– Jag pratade med de förra veckan och de ska mejla allting till mig. Jag har inte hört något sen dess. Det är problem med posten här så jag har inte fått någonting.

Anmälan kom in till ARN i mars förra året. Enligt ARN har Autocompan­y inte svarat i något av ärendena.

– Om företaget inte svarar oss utgår vi från konsumente­ns uppgifter, säger Helen Eriksson, kommunikat­ör på ARN.

I FALLET MED Autocompan­y menar kunden att säljarens uppgift när han köpte bilen var att den gått 20 300 mil. En månad efter köpet besiktigad­es bilen, mätarställ­ningen var då strax över 21 300 mil. Kunden menar att det är orimligt att han skulle ha kört 1 000 mil på en månad. Men du menar att allt stämmer, att kunden har kört 1 000 mil på en månad?

– Ja, det är inget problem att köra 1 000 mil på en månad, det är ingenting. När de köper bilen – ser de inte mätarställ­ningen då? säger Samir Ajvazov.

Han säger vidare att problemen är åtgärdade och förstår inte varför företaget skulle behöva betala över 28 000 kronor.

Samir Ajvazov tycker att kunder ringer och klagar om småsaker som de borde kunna fixa själva.

– En trasig bromslampa, vad är det för problem med att fixa en bromslampa som kostar 20 kronor? Folk är inte kloka, de ringer för allting, säger han. Kan man lita på det ni säger och känna sig trygg när man köper en bil hos er?

– Ja, det är klart. Det är bara att läsa på Facebook, många klagar men många är också nöjda, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden